Konya merkezde bir caminin girişinde, iri harflerle net okunacak şekilde, cemaate sonradan dahil olanların, imama uymalarındaki şartlarla ilgili bir levha gördüm.

Hemen fotoğrafladım ve siz değerli okuyuculara bilgi olarak aktarıyorum:

1 - İmam ilk rekatın rükusundan doğrulmadan önce, cemaate yetişen kimseye MÜDRİK (cemaate yetişen) denir.
Müdrik imama namazın başından sonuna kadar uymuş olduğundan, bütün namazı imamla beraber kılar.
2 - Cemaate sonradan yetişmede herhangi bir rekat için, rüku yapılıp yapılmadığı esas alınır.
3 - İmam rükudan kalkmadan önce, yetişerek en az bir defa ''sübhane rabbiyel azim'' deme süresinde, imamla birlikte rüku yapan kimse o rekata yetişmiş sayılır.
Dolayısıyla bu rekatla ilgili kaza etmesi gerekmez.
Mesela imama ilk rekatın rükusunda yetişen kimse, namaza daha başından yetişmiş sayılır.
4 - İmam rükudan kalktıktan sonra cemaate yetişen kimse o rekatı bütünüyle kaçırmış olur.
Secdeleri imamla birlikte yapar ve sonraki rekata kalkar. İmamla birlikte üç rekat kıldıktan sonra, kaçırdığı bir rekatı imam selam verdikten sonra tamamlar.
5 - Namaza imamla birlikte başlayamayan, yani imama sonradan uyan kimseye MESBUK denir.
Mesbuk kılamadığı rekat ve rekatları boş geçmiş kabul eder. İmamın sağ tarafa ilk selam vermesinden sonra, kendisi selam vermeyip ''Allahuekber'' diyerek ayağa kalkar.
6 - İmama sonradan uyan kimsenin kaçırmış olduğu rekatlar, ilk rekatlar olduğu için imamdan sonra kılınacak rekatlar namazın ilk rekatları olur.
Bu nedenle tek başına namaz kılarken, ilk rekatta neler okunuyorsa, imam selam verdikten sonra kılınacak rekatlarda da ona göre okuma yapmalıdır. Bundan kast edilen şey şudur; İmam selam verdikten sonra, ilk rekat namazın kazası olduğuna göre, bu rekatta Sübhaneke duası okunur, ardından euzü besmele çekilerek Fatiha ve zammı sure okunur.
İmamın selamından sonra, (varsa) kılınacak ikinci rekatta da zammı sure okunmalıdır. Çünkü bu da namazın ikinci rekatı yerine geçmektedir.

SABAH NAMAZININ İKİNCİ REKATINA YETİŞEN

Sabah namazının ikinci rekatında imama uyan kimse, tekbir alıp susar ve son oturuşta Ettehıyyatü'yü okur. İmam selam verince, ayağa kalkar ve imamla birlikte kılamadığı, ilk rekatı kılmaya başlar. Sübhaneke'den ve euzübesmeleden sonra, Fatiha ile bir miktar daha Kur'an okur. Rüku ve secdelerden sonra oturup, Tahiyyat ile Allhümme Salli, Barik ve Rabbena atina dualarını okuyarak selam verir.

ÖĞLE NAMAZININ SON REKATINA YETİŞEN

Kişi dört rekatlı namazdan birinin, dördüncü rekatında (ayakta yada rüküda yetişerek) imama uysa, imam ile teşehhüde oturduktan sonra, kalkar Sübhaneke, euzü besmele, Fatiha ve bir miktar Kur'an okur. Rüku ve secdelerden sonra oturur ve yalnız Tahiyyat okur. Ondan sonra kalkar, besmele, Fatiha ve bir miktar daha Kur'an okur. Sonra rüku ve secdelere varır, oturmaksızın kalkar. Yalnız besmele ve Fatiha ile bir rekat daha kılarak, son oturuşunu yapar. Tahıyyatı, Salli, Barik, Rabbena atina dualarını okuyup, selam vererek namazını tamamlar.

AKŞAM NAMAZININ SON REKATINA YETİŞEN

Akşam namazının son rekatını imamla birlikte kılan kimse. İmam selam verdikten sonra ayağa kalkar, Sübhaneke, euzü besmele, Fatiha ve bir miktar daha Kur'an okur. Rüku ve secdelerden sonra oturur ve yalnız Tahıyyatı okur, sonra Allahuekber diyerek ayağa kalkar. Yalnız besmele ile Fatiha ve bir miktar daha Kur'an okuyarak, rüku ve secdeleri yapar, sonra son oturuş yaparak selam vererek namazdan çıkar.

İKİNDİ NAMAZININ İKİNCİ REKATINA YETİŞEN

Kişi dört rekatlı namazların ikinci rekatında imama uyacak olsa, üç rekatını imamla birlikte kılmış olur. Teşehhütten sonra imam selam verince ayağa kalkar. Sübhaneke'yi euzü besmeleyi , Fatiha'yı ve okuyacağı ayetleri okur, rüku ve secdelere varıp, son oturuşunu yapar, selam vererek namazını tamamlar.

YATSI NAMAZININ ÜÇÜNCÜ REKATINA YETİŞEN

Kişi dört rekatlı namazların üçüncü rekatından başlayarak imama uysa, imamla birlikte son oturuşta, yalnız Tahıyyatı okur ve imam selam verdikten sonra kalkar. Sübhaneke, euzü besmele, Fatiha ve bir miktar daha Kur'an okur, rükü ve secdelere varır sonra kalkar. Yalnız besmele ile Fatihayı okur, biraz daha Kur'an okur. Yine rüku ve secdelere gider, teşehhüde oturur, Tahıyyatı, Salli, Barik ve Rabbena atina dualarını okuyarak selam vererek namazını tamamlar.

DÖRDÜNCÜ REKATIN RÜKUSUNDA SONRA NAMAZA YETİŞEN

Cemaatle birlikte kılınan herhangi bir namazın, son rekatına imam rükudan kalktıktan sonra katılan bir kimse, imamla birlikte hiç rekat kılmamış sayılır. Bu durumda imam sağa selam verdikten sonra (selam vermeden) kalkıp, tek başına namaza yeni başlamış gibi, bütün rekatları kılar. Kişi buna rağmen cemaatle namaz kılmış gibi sevabını alır.

Allah samimiyetiniz ölçüsünde, yapmış olduğunuz ibadetlerinizi kabul eylesin…