Hasan Paşa tarafından 1510 yılında yaptırılan, Akşehir'de ayakta kalmış tek Osmanlı eseri olan “Hasan Paşa İmaret Camii” restorasyon çalışmaları nihayete ermek üzere.

2015 yılının Ağustos ayında başlanılan ve 500 günde bitirilmesi öngörülen restorasyon çalışmalarının uzamasıyla ilgili, daha önce eleştirel bir yazı yazmıştım. Akşehir'in tarihi camilerinden olması hasebiyle turizm amaçlı ziyaretlerin de yapıldığı ve ekseriyetle cenaze namazlarının kılındığı yer olmasından dolayı, Hasan Paşa Camii’nin restorasyonunun uzamasına, haklı tepkiler gösterilmişti.

Caminin imam-hatibi Hafız Muhammed Şenol Hoca, caminin minaresinden son iki aydır ezan okunmaya başlandığını, artık çok kısa süre içerisinde caminin açılabileceğini söyledi. Yetkililer ise restorasyonun asıl gecikme sebebinin, cami duvarlarındaki kabaran yerlerin onarımı sırasında kaldırılan sıvaların altından tevafuken asıl tarihi güzelliğin ortaya çıkması olduğunu söylediler. Kayıtlara göre en son 1948 yılında restorasyonu yapıldığı bilinen camide, maalesef orijinal hat yazılarının ve süslemelerin üzeri sıvayla kapatılarak, duvarlarının boyanmış olduğunu gördüklerinde çok üzüldüklerini anlattılar.

Caminin tüm duvarlarında, özel aletlerle sıvaların tamamı santim santim kaldırılarak, üstü kapatılmış ve yok edilmeye çalışılan eşsiz güzellikteki orijinal süslemeler tekrar ortaya çıkarılmış. Göreceksiniz, doğal boyalarla yapılan desen ve yazılar, inanın camiye gelen herkesi mest edecek.

Yine o dönemde camiye taban dolgusu yapıldığı görülmüş ve bu dolgular da kazılarak eski haline rücu ettirilmiş. Bahçede bulunan tarihi çınar ağacı, koruma kurulu bilirkişi heyetinin incelemeleri sonunda, içten çürüdüğü ve bakım yapılmasına rağmen, kuvvetli esen rüzgarla birlikte yıkılacağı kanaati hasıl olunca, ağaç köklenmiş. Hatta bu konu, hayatı boyunca bir fidan dahi dikmemiş, konuya vakıf olmayan kişiler tarafından, restorasyonun başladığı ilk günlerde, sosyal medyada gündeme getirilmişti.

Ayrıca, avlu girişinde taban kısmının yüksekliği kaldırılmış, cenaze namazının kılındığı bölüm genişletilmiş ve tabut konulan profil seyyar masalar, mermer masalarla değiştirilmiş.

Her ne kadar tarihi yapıların restorasyonları, taahhüt edilen sürelerde bitirilemiyor olsa da, ecdat yadigarı eserlere sahip çıkılarak, titizlikle eski görüntülerine kavuşturuluyor olmaları, vatandaşlarımızı ziyadesiyle memnun etmektedir.

Hasan Paşa; II.Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim dönemlerinde Konya, Anadolu ve Rumeli Beylerbeyliği yapmış ve aynı zamanda kız kardeşi Gülruh Hatun'dan dolayı da II. Beyazıt'ın kayın biraderi olup, Çaldıran Meydan Muharebesinde şehit olmuş. Allah rahmet eylesin.