Merkel, Almanya'nın 1871 yılında modern bir devlet olmasından sonraki ilk kadın şansölyesi olup, II. Dünya Savaşı’ndan beri en genç Alman şansölyesidir. 2005 yılından beridir bu görevi sürdüren Merkel, Almanya'nın en uzun süreli şansölyesi olma özelliğini taşıyor.*

Merkel’e dışarıdan baktığınız zaman sürekli sakin, sessiz, karizmatik olmayan bir lider algısı görürsünüz. En azından ben öyle görüyorum. Ne televizyonda ne de internette sinirlendiği yahut bağırdığı bir videoya denk gelmedim. Almanya’da senelerce çalışmış olan komşularımız da Merkel’in Almanya'da bu mizaçta tanınan bir insan olduğunu söylediler.

Diğer bir detay ise Merkel’in sade kişiliğinin sadece siyasi hayatında değil özel yaşamında da belirgin olması.

Misal internete “Merkel'in ofisi” yazınca 2005 yılından beri kullandığı mütevazı ofisini görebilirsiniz. Bir şirket yöneticisi ya da ülkemizdeki herhangi bir üst düzey devlet görevlisinin ofisinden çok çok sade bir çalışma ofisi.

Çalışma hayatı dışında da istediği zaman süpermarkete gidip alışveriş yapabiliyor. Markette bulunan diğer müşterileri rahatsız etmeyecek kadar az bir koruma ile üstelik.

Yine oturduğu ev de gayet sade, mütevazı bir ev. Merkel, bir apartman dairesinde oturuyor. Yine internete “Merkel'in evi” yazdığınız zaman yaşadığı apartmanı görebiliyorsunuz. Apartmanın önünde bekleyen bir polis arabası ve güvenlik görevlileriyle beraber.

Peki Merkel’in yönettiği Almanya’nın pandemi senesinde durumu nasıl?

*Almanya’da yıllık enflasyon Kasımda yüzde -0,3 ile Ocak 2015’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.*

*Pandemi dönemi çocuk başına 300 Euro’luk ödeme*

*Mart ayındaki 750 milyar Euro’luk pakette küçük işletmelere, 3 ay boyunca 9 bin ile 15 biner Euro hibe, yani devlet bu parayı geri almayacak.

*Yardım paketinin 50 milyarı, sanatçılar, fotoğrafçılar, hasta bakıcılar, doğal yolla tedavi edenler gibi serbest meslek sahiplerini ve küçük işletmeleri korumak için acilen dağıtılmak üzere ayrıldı. Bu para hibe şeklinde olacak ve geri ödenmeyecek.

Bu örnekler Almanya’nın bu seneki verilerinden ve pandemi yardımlarından bazıları. İşte mütevazı Merkel’in Almanya’sının 2020’deki yani Corona virüs yılındaki tablosu bu.

Ancak Merkel, 2021’de siyaseti bırakacağını açıkladı. Peki Merkel’in gitmesi Almanya’yı olumsuz etkiler mi? Bana soracak olursanız Almanya’daki bu disiplinli ve siyasileri halka yakın tutan sistem durduğu sürece liderler değişse bile Almanya itibarından asla taviz vermeyecektir.

1-https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkel

2-https://www.google.com/amp/s/www.hurriyet.com.tr/amp/ekonomi/almanyada-yillik-enflasyon-kasimda-yaklasik-6-yilin-en-dusuk-seviyesinde-41686002