Koronadan dolayı bir aydır maske derdine düşen vatandaş, bundan sonrada aylarca takmak zorunda olacağını bildiği maskeye bir türlü ulaşamıyor ya da ulaşamadım diyor. Maskeyi piyasadan tedarik etmenin neredeyse mümkün olmadığı veya çok fahiş fiyatla satıldığı da söyleniyor.

Türkiye; ABD, İngiltere, Fransa gibi onlarca ülkeye hibe yoluyla maske ve dezenfekte ürünleri gönderebilmişken ülkemizde maske ve kolonya gibi ürünler hala vatandaşa ulaştırılamadı. Bu da bize, üretimde sorun olmadığını ancak dağıtmakta sorun yaşadığımızı gösteriyor.

Başlangıçta yetkililer, PTT Kargo ile evlere teslim edeceklerini beyan etmelerine rağmen, maalesef başarılı olunamadı. Daha sonra “e-Devlet üzerinden müracaat edin, telefonunuza gelen mesajla eczanelere gidip alabilirsiniz” denildiyse de o da tam olmadı.

Akşehir Belediyesi pazar yeri girişlerinde ve çarşıda bir miktar maske dağıtımı yapmasına rağmen yeterli olmadı, olamaz da.

Hükümet yetkilileri, maske üretim ve dağıtım konusunu yerelde çözebilirdi. Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Kefalet ve diğer odaların sponsorluğunda; Türkiye'nin her il ve ilçesinde bulunan Halk Eğitim Merkezleri, Meslek Liseleri ve Terziler Odasına kayıtlı tüm esnafları bir araya getirilerek, kişilerin emeklerinin karşılığının ödenmesi şartıyla maske üretimi yapılabilirdi.

Üretilen maskeler; Belediyelerin araç ve personel desteği sağlamasıyla, Muhtar ve azaları marifetiyle, kapı kapı dolaşılarak dağıtılabilirdi. Halkı en yakından tanıyan Muhtarlar, hastası olan evlere öncelik sağlayarak, inanın çok kısa sürede eksiksiz maske dağıtımını başarıyla tamamlarlardı. Yetkililer de telefonla halkı arayarak, maske gelip gelmediğini takip ederek kontrolü sağlayabilirlerdi.

Ben yetkili olsaydım; sponsorlardan alınan destekle üretilecek ve yaklaşık maliyeti 50 kuruş olan maskeyi, tüm eczanelerde sınırsız sayıda ve kazanç gözetmeksizin yine 50 kuruşa satar, geldi gelmedi laflarının önüne geçerdim. Toplanan parayı ise Belediyelerin bütçesine aktarırdım.

Maalesef halkımıza bedava denildiğinde, binlerce değil milyonlarca dağıtsanız; “Ben aldım, ihtiyacımı giderdim, teşekkür ederim” demez, bu mantıkla da maske polemiği bitmez.