Büyük Selçuklu Sultanı Alp Arslan komutasındaki ordu ile Malazgirt’te Bizans İmparatoru Romanos kumandasındaki ordu arasında 24 Ağustos 1071 tarihinde yapılan savaşta Müslümanlar büyük bir zafer kazandı ve bu zaferin arkasında Allah’a yapılan duaların payı vardı.

            Bağdat Halifesi Kaim bi-Emrillah bütün hatiplere ve Müslümanlara, minberler üzerinde dua edip, Allah’a yalvarıp yakarıp, Alp Arslan için fetih ve başarı dilemelerini emretmişti.

            O minber üzerinde okunan duayı Ebu Said kaleme almıştı. O dua budur :

            “Ey Tanrım, İslam sancağını ve şeriata ait bayrağı yükselt ve Alp Arslan’ı kâfirler üzerine muzaffer eyle. İslam’a yardım edenlere kuvvet, müşrikliği (Allah’a ortak koşma) ve müşrikleri aşağı kıl. Müşriklik ve dinsizliğin ırkını yok et. Müşrikleri ve dinsizleri Müslümanların üzerinden uzaklaştır. Sana itaat ve dine yardım niyet edip, dinsizler ile senin yolunda şahsı ve malı ile cihat (din uğrunda düşmanla savaşma) edenlere yardımını yetiştir. Onların ihtiyaçlarını red etme, onlara yardım eyle. Onların düşmanlarını aşağıla, kollarını uzun eyle ki, nereye dilerlerse elleri ulaşsın ve muratlarına kavuşsunlar. Alp Arslan’ın sancaklarını yükselt ve onu düşmandan koru, onu desteğin ile kuvvetlendir ve yardımın ile sağlamlaştır.  Onun askerinin kalplerini zafer ve güvenle doldur,

            Kâfirleri onların üzerinden uzaklaştır, onların eli ile öldür, evlerini yerle bir eyle. Bayraklarında uğur ve tevfikin ve aziz yardımın daim olsun. O senin rızan için gönlünün isteğini terk etti, senin yolunda kendisini ve malını verip, gazaya gitti. Senin düşmanların ile cihada niyet etti. Sen de Yarab Kur’an’ında buyurup durursun ki, senin yolunda cihad edenlere fırsat verip, düşmanlarına muzaffer kılarsın. Sen ey Allah’ım, doğru söyleyensin, senin sözün ve vaadin gerçektir, sen sözünde doğrusun.

            Şimdi Alp Arslan ile olan din sahipleri ve Allah’ın birliğine inanan askerler, senin şeriatın yolunda nasıl gayret ve dikkat gösterirler ise, Sen de Ey Allah’ım onların düşmanlarını yok et, onları zafer ve ihsanın ile şereflendir ve düşmanlarının üzerine muzaffer eyle, isteklerine ulaştır. Yardımınla onları din düşmanlarından koru. Düşmanlarının hilesini onlardan uzak tut, himaye eyle. Lütfun sıfatları onları da içine alıp, Muradlarına ersinler. Yardımlınla hepsini galip eyle, din düşmanı ve doğru yoldan sapanların yardımcısı olanları bozguna uğrat.

            Bağdat’ta ve bütün ülkede hatipler, minber üzerinde Alp Arslan ve diğer gazilere bu şekilde dua edip, Müslümanlara Ey Müslümanlar, Allah’a halis bir niyet, dürüst bir azim, alçak gönüllülük gösteren kalpler ve inanç ile yalvarıp yakarın. Allah onun eli ile din düşmanlarını üzerinizden uzaklaştırıp, kötülüklerini engelleyip, kaldırana kadar Alp Arslan için fetih ve başarı dileyin. Çünkü Allah buyurur ki,

             Ey Muhammed bunlara, eğer duanız olmaya idi, Tanrım size niçin değer versin, de. (Furkan suresi 77. ayet)

            Şimdi ey Müslümanlar Allah tarafına saygı gösterip, Allah’ın katına yalvarıp, dua edin. Allah’tan esirgemesini isteyip, fetih ve başarı dileyin. Allah ihsanını artırsın, Alp Arslan’a fetih ve zafer versin. Allah lütfu ile isyan edenleri öldürüp, güç işleri kolaylaştırsın. dediler.

            Bütün İslam ülkelerinde Alp Arslan’a ve askerleri için Allah’a bu şekilde yalvarıp, dua edilirdi.

            Not: Ülkemiz ve dalgalanan bayrağımızın için savaşan bütün silahlı kuvvetlerimize de aynı duaları gönderiyoruz. Allah kabul etsin. Amin.

Kaynak: Ahmet Bin Mahmut, Selçukname,  İstanbul: Tercüman yayınları Sayfa 95-97