“TOPKAPILI CAMBAZ MEHMET VE KADIKÖYLÜ MURAT BEY’İN RUHLARI ŞAD OLSUN”

Bugün belki de çoğunuzun tanımadığı iki kahramanı anlatacağım size; Topkapılı Cambaz Mehmet ve Kadıköylü Murat Bey. Mim Mim grubu Ankara’nın talimatı ile İstanbul’da kurulmuştu, grubun amacı yeni kurulan Türk ordusuna mühimmat ve istihbarat sağlamaktı. Anadolu’nun düşman işgalinden kurtuluşu sırasında da çok faydalı işlerde bulundular. Mim Mim grubunda gizlilik esastı. Teşkilatı Mahsusa’nın son başkanı Hüsamettin Ertürk’ün kayıtlarına göre ise Mim Mim grubunun İstanbul’daki lideri Topkapılı Cambaz Mehmet Bey idi. Aslen tulumbacı olan Mehmet bey kimi tarihçilere göre Çanakkale savaşında Gazi Paşa’nın emrinde bulunmuştu. Mim Mim grubu, Anadolu’ya çeşitli istihbaratların yanı sıra, ordu ve halkın moralini yüksek tutmak, İstanbul’u işgal eden İngiliz kuvvetlerine de gözdağı vermek için de çeşitli çalışmalar yapıyordu. Olay yaratacak ve İngilizlere göz dağı vermeyi aklına koyan ve grubun gözü pek adamı Topkapılı Mehmet, işgal kuvvetleri komutanı General Harrington’un makam aracını çalmaya karar verdi. Böylelikle işgal kuvvetlerine gözdağı verecek ve küçük düşürecekti. Aklına koyduğunu gerçeğe çeviren Topkapılı, ses getirecek bu eylem için Kadıköylü Murat beyi kendine yardımcı olarak seçti. Kadıköylü Murat Bey; hem iyi silah kullanıyor, hem de iyi bir şofördü…

İNGİLİZ GENARALİN MAKAM ARACI ÇALINIYOR

İngiliz General Tepebaşı’nda idi. Kadıköylü Murat bey, Topkapılı ve Topkapılının 7 yaşında ki oğlu Ali Tepebaşı’na geldiler. 7 yaşında ki Ali gözcülük yapacaktı. Babası tarafından sıkı sıkı tembih edilmiş, olası bir durumda hemen kaçması tembihlenmişti. Ali, uzaktan İngiliz Generalin arabasına baktı, araba gıcır gıcırdı ve başında silahlı nöbetçiler bulunmaktaydı. Hemen durumu babasına ve arkadaşı Murat’a haber etti. Birkaç gündür, makam aracını ve nöbet değişim saatlerini kontrol eden ikili, vaktin dolduğunu hesap edince elindeki silahlar ile araç başında nöbet bekleyen İngiliz askerlere ateş açmaya başladılar. Her şey birkaç dakika içinde gerçekleşti. Araç başında nöbet bekleyen İngilizler korkup kaçınca, direksiyon koltuğuna Murat geçti, arka koltuğa da Topkapılı Cambaz Mehmet ve oğlu Ali oturdular. Süratle olay yerinden uzaklaştılar. Olayı duyan İstanbul halkı duruma sevinmişti.

İNGİLİZ GENARALİN ARABASI AKŞEHİR’E GETİRİLİYOR

İngiliz General, arabasının çalındığını duyunca çılgına döndü. Etrafında bulunan erlere küfürler ederek, makam aracının bulunması emrini verdi. İngiliz askerler, İstanbul’da makam aracını araya dursun, bizim gözü pek kahramanlarımız, Topkapılı Cambaz Mehmet ve Kadıköylü Murat bey çoktan Akşehir yolunu tutmuşlardı. Amaçları, Akşehir’de bulunan Mustafa Kemal’e arabayı hediye etmekti. Onca güçlükle Akşehir’e ulaştılar. Akşehir’de Türk Ordusunun Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa’ya aracı teslim ettiler. Fevzi Paşa iki kahramanı kutlayarak, büyük bir iş başardıklarını söyleyerek teşekkür etti. Daha sonra bu araç Mustafa Kemal Paşaya tahsis edildi. Gazi Paşa aracı uzun zaman kullandı. İngiliz General bu makam aracının Mustafa Kemal Paşa’ya götürüldüğünü duyunca çılgına döndü.