Lise yıllarında dershaneden çıkarken mutlaka kütüphaneye uğrar bir okuma kitabı alırdım. Bazen de ders kitaplarımı alır saatlerce ders çalışırdım. Tabi bu işlemi sadece ben değil babam, annem, amcam, akrabalarım, komşularım da yapmıştı. Bu yüzden bu kütüphane asırlık bir kütüphane idi. Çünkü 2 nesli kendisine çekmiş ve kitap okutturmuştu bu kütüphane.

Şimdi yıkılıyor. Onun yerine geçen yeni kütüphane ise kendine özel bir binada değil kültür merkezinin bir katında bulunmakta. Öncelikle konum olarak sapa sayılabilecek bir yerde. Biraz daha yetişkinlerin ve kısmen lise son sınıf öğrencilerin gidebileceği ancak ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okullarına ve şehrin merkezine uzak olduğu için gitmekte zorlanacakları bir yerde.

Bu da bir kütüphanenin en temel özelliği olan “merkezilik” özelliğine uyum sağlamıyor. Zira kütüphane, belli bir yaş grubunun değil 7'den 70'e herkesin uğrak yeri olduğu bir mekan olmalıdır. Bu yüzden yıkılan kütüphane şehrin merkezinde olduğu için herkes rahatlıkla ulaşabiliyordu. Ayrıca bina olarak da gerçekten kütüphane gibi kütüphane idi. Yeni yapılan bir kültür merkezinin bir katı gibi değildi.

Konya Kültür Park'taki kütüphane yetkililerce gezilirse ve örnek alınırsa kütüphanenin çok kullanışlı ve merkezi olduğunu göreceklerdir. Bir kütüphanenin tüm özelliklerini barındırıyor kanaatindeyim.

Eski kütüphanemiz maalesef yıkılıyor. Bunu geriye almamıza imkan yok. Niçin yıkılıyor onu da bilmiyorum. İşin uzmanı da değilim. Ben olaya sadece dışarıdan bakan bir vatandaşım. Benim gördüğüm, bu kütüphanenin yıkılış sürecinde insanların duygusal olarak üzüldüğü ve bu duruma sitem ile yaklaştığıdır. Tıpkı benim gibi.

Önümüze bakacak olursak yeni kütüphanemizin bulunduğu kültür merkezi, sapa bir yerde olduğu için bir de naçizane yer tavsiyesinde bulunacağım. Yıkılan kütüphane binasının yerine yeni kütüphane binası yapılabilir. Şu an kütüphanenin bulunduğu yer oldu bittiye getirilmiş ve geçici olarak işlev gören bir yer olarak kullanılabilir. Ancak uzun vadede kullanışlı ve verimli olacağını zannetmem. Şehrin merkezine yapılan bir bina 7'den 70'e tüm halkın ilgisini çekecektir ve kullanılmasını sağlayacaktır. Takdir saygıdeğer Akşehir halkının.

“İnşa edilen bir kütüphane, yaratılan bir hayattır.” Carlos M. Dominguez