Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Bakanlıklar arasında iş birliği protokolünün İmza töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; çağları aşan bir yolculuktan süzülerek bugüne ulaşan kültürel mirasın korunmasına katkı sağlamak amacıyla destek programı düzenlediklerini aktararak, kitle kültürünün küresel gücünü her geçen gün tüm baskısıyla gösterdiğini belirtti.

Bakan Ersoy, Bakanlığının resmi internet sitesinde de yer verilen konuşmasında; “Kitle kültürü, yerel değerleri ve bu değerlere dayalı üretim biçimlerini tehdit etmekle birlikte tek tipçiliği de dayatmaktadır. İnsanlık tarihinin en kadim medeniyetleri, en eski kültürleri dahi bu dayatmaya karşı kendini korumaya ve özgünlüğünü ortaya koymaya çalışmaktadır. İnsanlığın binlerce yılda ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı geleneksel kültürler bugün büyük bir risk altındadır. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiğimiz 21 unsurumuzla en çok kültürel değer kaydettiren 4’üncü ülkeyiz. Ayrıca 2008 yılından itibaren geçmişle bugün arasındaki kültürel bağı güçlendiren değerli isimler Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilan edildi. Bugün de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmeleri güçlendirip bu birikimin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı’nı hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda; Bakanlığımız tarafından Sanatçı Tanıtma Kartı verilen veya sahibi Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanterinde yer alan ya da Ticaret Bakanlığımız tarafından yayınlanan Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Listesi’nde bulunan işletmelere KOSGEB aracılığıyla destekler sağlayacağız.” dedi.

İşletmelere yönelik hibe yoluyla kuruluş gideri, işletme ve yetiştirme desteği, makine-teçhizat gideri ile tanıtım ve pazarlama desteği olmak üzere 4 tür desteğin planlandığı program çerçevesinde; kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere 250 bin liraya varan destek verilecek. Sanatçıların iş gücüyle desteklenerek atölyelerinin geliştirilmesi ve kişilerin meslekleri yerinde öğrenerek yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması hedeflenen programla usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yeni zanaatkarların yetiştirilmesine katkı sağlanacak.