Bir süredir, araştırmacı Dursun Solmaz sayesinde Dereçine’nin Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi tarihi ile ilgili paylaşımlar yaptıklarını hatırlatan Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız; Dereçinelilere, beldenin folklorunun sözlü aktarımlar üzerinden oluşturulmasına katkı vermeleri çağrısında bulundu.

Başkan Yıldız paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Bu çalışmada bizim amacımız, Dereçinemizin geçmişini en sağlıklı şekilde gelecek nesillere aktarmak. Eksik kalan kısmımız Sözlü Tarih. Salgın olmasaydı büyüklerimizi dolaşıp onlardan dinleyecektik ancak bu şartlarda mümkün görünmüyor.

Sizden ricamız; büyüklerimizden, onların da dedelerinden ninelerinden duydukları olay, efsane, hikaye, masal, türkü vb. her türlü geçmişle ilgili anıyı kalıcı hale getirmeniz. Yazabilirsiniz, video kaydı yapabilirsiniz; bu evde kalma sürecini böyle değerlendirelim. Yazılı ve sözlü tarih verilerini toplayıp geniş bir Dereçine tarihi yapabiliriz. Sizlerle birlikte geçmişimizi geleceğe aktarabiliriz. Haydi Dereçine, tarihimizi çocuklarımıza aktaralım!”

Dursun Solmaz’ın ifadeleriyle çalışmanın detayları

Yine Pervasız Gazetesi köşe yazarı ve araştırmacı Mehmet Koç ile birlikte yürüttükleri çalışmalar sırasında Dereçine’ye dair bilgilere de ulaştıklarını belirten araştırmacı Dursun Solmaz da konuyla ilgili görüşlerini, şu ifadelerle paylaştı:

“Mehmet Koç ile birlikte yürüttüğümüz ve Akşehir tarihi ile ilgili bilgi verdiğimiz ‘Tarih Sayfalarında Akşehir’ adlı sosyal medya hesabında tarih çalışmaları yapmaktayız. Bu kapsamda zaman zaman  Dereçine ile de ilgili çeşitli bilgilere ulaştık. Bu bilgileri yayımlamaya başladık. Okumuşluk oranı çok yüksek olan kadirşinas Dereçine halkı, yazdıklarımız karşısında büyük bir teveccüh gösterdi.

Mehmet Koç ile yazımına devam ettiğimiz ve Akşehir için bir milat olacağını düşündüğümüz İstiklal Harbi konulu bir eser hazırlamaktayız. Bu kapsamda da Akşehir ve bu bölgeden o günlere tanıklık etmiş olan askerlerin anılarını derliyoruz. Bu çalışmanın bitiminde gerek sözlü tarihimiz gerekse de yazılı tarihte var olan kaynakları derleyip bölge halkına hitap edecek bir eser peşindeyiz. Bu çalışma tamamlandığında, Anadolu’nun orta yerinde inci gibi parlayan Dereçine'yi de yazma gayreti içinde olacağız. Maksadımız gelecek nesillere milli şuurumuzu, adet ve örflerimizi aktararak, kültürel yozlaşmanın önüne geçmeye çalışmaktır.

Köy tarihleri, yerel araştırmacılar için belki de en zor olanıdır. Öncesinde Akşehir’de bir ilki gerçekleştirerek, Gölçayır Mahallesi’nin tarihçesini kitaplaştırarak elde edilen gelir ile öğrencilere burs katkısında bulunmuştuk. İlerleyen süreçte gerek Dereçine gerekse tüzel kişiliğini kaybeden köylerin tarihçesini çıkarmaya çalışacağız. Bizlere gösterilen ilgi ve alakadan dolayı Dereçine halkına ve Belediye Reisi’ne teşekkür ederiz.”