Bakanlığın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamaya göre; Macaristan’dan iadesi sağlanan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 25 Şubat’ta törenle teslim edilecek olan eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenecek.

Macaristan gümrüğünde yakalanmıştı

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matiz’in iade sürecinin hızlanmasına destek verdiği küçük buluntu niteliğindeki eserler, 2015 yılında Macaristan gümrüğünde yakalandı. Macaristan kolluk birimlerinin yaklaşık 6 yıl önce bir Türk vatandaşının aracında yaptığı aramada tespit ettiği eserler Macaristan Interpol’ü tarafından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Daire Başkanlığı’na bildirildi. Interpol Türkiye’nin eserleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirmesi üzerine de iade süreci başlatıldı.

Eserlerin Anadolu kökenli oldukları Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı tarafından hazırlanan uzman raporlarıyla belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kimlik bilgilerinin tespiti sonrasında olaya karışan vatandaş hakkında da suç duyurusunda bulundu. İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında 5 yıl mahkumiyet kararı alınan şahsın istinaf yoluna başvurması üzerine ise Bakanlık yargı süreci halen devam eden davada yine müdahil oldu.

Söz konusu 412 eser arasında; Roma dönemine ait mermer heykel başı, bronzdan yapılma mobilya aksamları, çeşitli mühür ve sikkeler ile ahşap kutu aksamı gibi eser ve objeler yer alıyor.