Yarışmanın konusunu; dilini kaybeden milletlerin benliğini kaybettiği gerçeğini göz önünde bulundurarak Türkçe’nin korunması, geliştirilmesi ve dünya dili olarak daha fazla kabul görmesi amacıyla yapılacak çalışmalar ile Yunus Emre’nin Türkçe kullanımı ekseninde eserleri ve fikirleri oluşturuyor.

Bu yarışmayla; yaşadığı dönemde sade ve arı Türkçe kullanımı ile sevgi, yardımlaşma ve hoşgörü ekseninde anlattığı tasavvuf kültürü ile Türk ve dünya milletlerinin gönlünde taht kuran Yunus Emre’nin anılması, Türk dilinin dünya dili olarak yüceltilmesi ve ihya edilmesi amacıyla eserlerin oluşturulmasına ön ayak olunması amaçlanıyor.

Yarışmaya eser göndermek isteyen katılımcıların; eserlerini, 12 Kasım 2021 tarihi saat 24:00’a kadar www.tesyarisma.org adresi üzerinden yüklemeleri gerekiyor. Seçici Kurul’un rumuz, eser başlığı ve eserin kendisinin bilgilerine ulaşabildikleri bir sistem üzerinden kompozisyonları değerlendirmesinin ardından puan sıralamasına göre belirlenecek olan ödüle değer eserler, 30 Kasım 2021 tarihinde ilan edilecek.

Eserlerin puanlaması; Türkçeyi Kullanma, Başlık Uyumu, Yazım ve Noktalama, Makul Ölçülerde Duygu ve Anlamı İfade Edebilmek 10’ar puan, Çağrışım Değeri, Ahenk Değeri, Bütünlük ve Sözcük Uyumu 15’er puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden yapılacak.

Yarışmanın Şartları

Kompozisyon Yarışması; Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu Sen’e bağlı sendikaların üyeleri, yükseköğrenim öğrencileri ve ortaöğretim öğrencileri olmak üzere 3 kategoride düzenlenecek. Yarışmaya en fazla 3 kompozisyonla katılmak mümkün olacak.

Yarışmaya eser gönderebilmek için www.tesyarisma.org adresinden kayıt olmak, 18 yaş altı katılımcılar için veli bilgilerini doldurmak ve cep telefonuna ya da elektronik posta adresine gelecek kodun ilgili alana girilmesi ile onay vererek kaydı doğrulamak gerekecek. Kayıt olurken; en fazla 5 harf ve 3 rakamdan oluşan bir rumuz kullanılacak.

Yarışmaya gönderilecek eserler, 5 sayfayı geçmeyecek şekilde; sağ sol ve sayfa altında 2,5 cm sayfa üstünde de 3 cm boşluk bırakılarak A4 sayfasında, Arial 12 punto, 1,5 satır aralığı ile bilgisayarda Word ortamında yazılacak.

Ödüller

Üyeler Kategorisinde Birincilik ödülü 10 bin TL, İkincilik ödülü 7 bin TL, Üçüncülük ödülü 4 bin TL olurken Yükseköğretim Kategorisinde 8 bin TL, 5 bin TL ve 3 bin TL, Orta Öğretim Kategorisinde ise 6 bin TL, 4 bin TL ve 2 bin TL şeklinde olup Türk Eğitim Sen’in öz kaynaklarından karşılanacak.