Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakanlığın resmi internet sitesinde yer verilen sosyal medya paylaşımında; “Nakkaşlarımız artık bir dünya mirasını icra edecekler” derken, Bakanlık olarak, Türkiye’nin sahip olduğu zengin kültürel birikimi ulusal ve uluslararası düzeyde korumaya, yaşatmaya ve tanıtmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye’nin moderatörlüğünde Azerbaycan, İran ve Özbekistan’ın ortak dosyası olarak 2019 yılının Mart ayında UNESCO’ya gönderilen Minyatür sanatının sadece Türkiye’de değil kültür coğrafyamızda da büyük bir tarihi ve kültürel değere sahip olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy; bu sanatın, insanlığın ortak mirası olarak ilan edilmesini sağlamış olmanın gururunu ve onurunu yaşadıklarını kaydetti.

Fransa’nın başkenti Paris’te çevrim içi olarak düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras 15. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda oy birliğiyle listeye alınan Minyatür; öykü, olay ya da bilgilerin resim diliyle tasvir edilmesi sanatı olarak tanımlanıyor. Osmanlı döneminde “nakış” veya “tasvir” olarak anılan bu sanatı icra edenlere nakkaş, müsavvir, minyatür sanatçısı, tasvir sanatçısı veya şebihnüvis deniliyor. Ülkemizde yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan minyatür sanatı, tarihi ve kültürel mirasımızın önemli bir parçası olarak kabul görüyor.