Tarihi Kentler Birliği’nin düzenlediği 2019 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması sonuçları, 21 Eylül 2020 tarihinde internet ortamında gerçekleştirilen jüri toplantısıyla belirlendi. 39 belediyenin toplam 67 proje ile başvurduğu yarışmada, jüri değerlendirmeleri sonucunda; Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nün yanı sıra Jüri Özel Ödülü, Uygulama, Proje, Süreklilik ve Başarı Ödülleri de sahiplerini buldu.

Önceki yıllarda da projeleri Başarı Ödülü’ne layık görülen Akşehir Belediyesi; Kalkınma Bakanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP) işbirliği ile yürütülen Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü Projesi kapsamındaki çalışmaların devamı niteliğinde olan hamam restorasyonu ve işlevlendirmesi ile Uygulama Ödülü alan 8 belediyeden biri oldu.

İstanbul’da düzenlenen ödül törenine Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Akşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürü M.Ozan Küçük ve teknik personeli katıldı. Başkan Akkaya ödülü, Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in elinden aldı.

Akkaya, yaptığı açıklamada; “Tarihi ve kültürel açıdan eşi bulunmaz değerlere sahip olan Akşehir’imizde yaptığımız bu çalışmaların Tarihi Kentler Birliği’nce beğenilerek birçok kez ödüle değer bulunması bizleri hem gururlandırmış hem de mutlu etmiştir. Bize bu ödülü layık gören herkese çok teşekkür ediyorum. Akşehir’imizdeki turizm potansiyelini artırmak ve şehrimizi güzelleştirmek adına yapacağımız çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Projemizde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Yarışmada Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü, Side Antik Kentinin koruma imar planı ile dönüşümü çalışmasıyla Manavgat Belediyesi’nin olurken, Jüri Özel Ödülü’ne ise Kültür Yolu Projesi kapsamındaki bütüncül uygulamalarıyla Kayseri Büyükşehir Belediyesi layık görüldü.

Proje, Uygulama ve Süreklilik kategorilerinin her birinde 8’er Belediyenin ödüllendirildiği yarışmada; Afyonkarahisar ve Burdur Belediyeleri de Süreklilik Ödülü’nün sahibi oldular. Ayrıca 2 büyükşehir, 2 il ve 9 ilçe belediyesi de tarih ve kültür mirasının korunması konusunda değerli katkılarından ve başarılı faaliyetlerinden dolayı Başarı Ödülü ile ödüllendirildiler.

Projesi Uygulama Ödülü alan Akşehir Belediyesi; 2016 yılında Takkasızlar Konağı Restorasyonu ve Değirmen Sokak’ta yapılan Sokak Sağlıklaştırma Projesi, 2018 yılında da Hacı Hamza Sokak’ta yapılan Sokak Sağlıklaştırma ve Tarihi Ermeni Kilisesi Restorasyon Projesi ile Başarı Ödülü’nü 2 kez Akşehir’e kazandırmıştı.