Kendisinden küçük dört kardeşi de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında olan Merve Başoğlu, 2010 yılında kazanarak müzik eğitimine başladığı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi'nde öğretmenlerinin teşvikiyle yan flüt çalmaya başladı. Yan flütü ilk kez ilkokul öğretmeni çalarken gördüğünü belirten Başoğlu, o günlerdeki koşullarını; “Görünüşü, duruşu o kadar güzeldi ki çalmayı çok istedim. Sevgi Evleri açıldığında da ilk ben girmiştim. Yeteneğimi geliştirmem için bana özel oda verildi ki bunu hiç unutamam. Biz dokuz kardeşiz, bu imkanı sağlamamız mümkün değildi” cümleleriyle anlatıyor.

Liseyi birincilikle bitirip Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ni tam burslu olarak kazanan Merve Başoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kendisine, hep hayalini kurduğu uluslararası standartta bir flüt hediye etmesini unutamıyor.

Bakanlığın sağladığı burs ve üst üste gelen başarılar

Bakanlığın sağladığı burs ile eğitimine 2017 yılı Eylül ayından bu yana Fransa'da devam eden 24 yaşındaki Başoğlu, yan flüt alanında uluslararası müzik yarışmalarında üst üste dereceler aldı. Eğitiminin ilk yılında Fluttissimo Nice Festivali kapsamında gerçekleştirilen ve solo performansla katıldığı yarışmada birinci oldu. Bir sonraki yıl aynı yarışmaya hem solo hem ikili olarak katılan Merve, her iki dalda da ikinciliğe layık bulundu. Başoğlu ayrıca, ünlü flüt ustalarının çalışmalarına ve festivallerine katıldı. 2018 yılında Nice Operası’nda özel öğrenci konumunda seçmeleri geçerek Norma Operası temsilinde yer almaya hak kazandı. 2020 Şubat ayında 1. Uluslararası Polonya Eugeniusz Towarnicki Flüt yarışmasında 8 ülkeden katılan 55 kişi arasında yarı finalist oldu.

Aldığı her derece müzik yolculuğunda kendisini motive ettiğini söyleyen ve Fransa’da uluslararası flüt sanatçısı Sibel Kumru Pensel’in lisans sınıfından üç yılda mezun olan Merve Başoğlu, konservatuvar yıllarını; “Devletimizin sunduğu imkanlar sayesinde kariyerimi üst seviyeye taşıyabildim. Öğrendiğim şeyler, katıldığım yarışmalar, müzik festivalleri ve stajlarına katıldığım dünyaca ünlü flüt sanatçıları; eğitimimi, sanatçı kimliğimi, vizyonumu ve müzikal becerilerimi geliştirdi. Devlet korumasında olarak çoğu kişinin sahip olmadığı birçok şansı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayesinde elde ettim” ifadeleriyle paylaşıyor. 

Bakanlık benim gerçek ailem

Strazburg’ta kabul edildiği okulun seviyesinin çok yüksek olduğunu ve karantina boyunca oraya girebilmek için çok çalıştığını belirten Başoğlu; “Sınava yarım saat süren bir video kaydı ile başvurdum. Bütün dünyadan master yüksek lisans sınıfına sadece 3 kişi alındı ve ben de onlardan biriyim. Dilerim ki ülkemin adını en güzel şekilde temsil edebilirim. Umarım koruma altındaki küçük kalplere bir ışık tutabilirim. Bakanlığa yani gerçek aileme, sonsuz teşekkürlerimi sunarım” diyerek, devlet koruması altındaki çocuklarımıza eşsiz bir örnek teşkil ediyor.

Merve’nin kendisi gibi devlet koruması altında olan kardeşlerinden Muhammet, Necmettin Erdoğan Üniversitesi’nde okuyor ve piyano çalıyor. Ankara Devlet Konservatuvarı’nda okuyan kardeşi Büşra da kontrbas eğitimi alıyor ve uluslararası yarışmalara hazırlanıyor. Bakanlığın kuruluşlarında korunma altında olan diğer iki kardeşi de eğitimlerine devam ediyorlar.