Prah String Quartet’in sahne aldığı konser öncesinde bir konuşma yapan Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız, Festivalin 3 gününün Dereçine’ye ayrılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Yıldız, salondaki izleyicilere hitaben yaptığı konuşmada; “Aramızda daha önce klasik müzik dinlememiş olanlar bulunabilir. Müzik evrenseldir. Dinleyeceğiniz sanatçıların her biri klasik müziğin ustaları arasındadır. Dolayısıyla, klasik müzik dinlememiş olan hemşehrilerimiz, ilk deneyimlerini ustaları izleyerek kazanmış olacaklar” dedi.

Afyon Caz ve Afyon Klasik Müzik Festivallerinin mimarı ve Genel Sanat Yönetmeni olan Hasan Hüseyin Başkadem de yaptığı konuşmada, Başkan Ömer Yıldız’dan gelen talebin; ilçe, kasaba, köy, belde ölçeğinde nadir görülen bir ilgi olduğunu söyledi.

Bu tip etkinlik organizasyonlarında bir bedel olması gerektiğinin gündeme geldiğini hatırlatan Hüseyin Başkadem; “Elbette davetli grupların ülkemize gelişleriyle ilgili masraflar söz konusu. Ödül almış bir organizasyon olarak devletin bize sunduğu bir katkı var ancak bütçemizin çok geniş olduğunu söyleyemeyiz. Buna karşın bizim Dereçine konserleri için bir talebimiz olmadı çünkü eğitimli insanların temel amaçlarının ve vazifelerinin halka yararlı olmak olduğuna inanıyorum. Hz. Muhammed; “İlim Çin’de bile olsa gidip onu alınız” demiş. İkinci bir Mustafa, Mustafa Kemal de Batı’nın medeniyetini değil, bilim ve sanatını almamız gerektiğini söylemiş” şeklinde konuştu. Türk Halk Müziği ve Klasik Müzikteki çok seslilik üzerine değerlendirmelerde bulunan Başkadem, icra edilecek eserler ve kompozitörlerine ilişkin olarak da bilgi paylaştı.

Başkan Ömer Yıldız, Dereçine’yi Anlattı

Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız; konserin ardından yapılan değerlendirme ve yorumlara ilişkin olarak görüşlerini ise şu cümlelerle paylaştı:

“Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali kapsamında Dereçine’mizde de yapılan klasik müzik konserlerinin ilki olan Prag String Quartet dinletisi sonrası yazılanları ve yorumları okudum. Dereçine’yi ilk defa bu tür etkinlikte görenler ya da tanımayanlar hayretler içinde kalmışken Dereçine’mizi tanıyanlar ve Dereçine’mizde yaşayanlar bu hayret etmeye şaşırmışlar.

Bizim de tam olarak göstermek istediğimiz buydu. Dereçine’mizin dışarıdan doğru tanınmasını sağlamaktı. Hasan Hüseyin Başkadem hiç şaşırmadı. Dereçine’nin potansiyelini bildiği için üç konser programı yaptı. İlk defa izleyenler vardı elbette ama hepsi klasik müzik konserinin nasıl dinleneceğini biliyordu.

Dereçine geleneksel yapı içerisinde münevver insanların diyarıdır. Dereçine’miz Mustafa Kemal Atatürk’ün modern Türkiye’sinin model örneğidir. Geçim kaynağı tarım ile uğraşıp, geleneksel kıyafetler giyip dünyaya entegre olabilen nadir beldelerdendir. Hayvan besihaneleri yanında tenis kortları olan, Fahri Ray Demiray öncülüğünde Türkiye’de ilk defa pickleball oynanan ve bunu yaygınlaştırması için Mustafa Türk’e emanet eden, Batı Cephesi Karargahı’nın 57. Tümenini bağrına basan, tarihi ve kültürel durumunu Mehmet Koç, Dursun Solmaz, Şengülay Erdem Yurtal ile ölümsüzleştiren ve pek çok bize özel durumun olduğu bir yer olduğunu böyle böyle anlatacağız. Dereçine’mizi dışarıda tanıdıkça, nasıl bir yer olduğumuzu anladıkça bizdeki geleneksel yapı içindeki modern düşünme tarzını anlatabileceğiz. Başka alanlarda olduğu gibi ülkemize örnek, model bir belde olacağız.

17 Mayıs 2022 Salı günü, sadece Dereçine’mizde çalacak olan Theodora Kopecka’nın flüt konserine hepinizi bekliyoruz. Dereçine’mizin MÜNEVVER insanları şaşırtmaya devam edecek. Sizi temsil etmekten onur duyuyorum.”

Afyon Klasik Müzik Festivali’nin Dereçine programı; bugün izleyiciyle buluşacak olan Theodora Kopecka flüt resitalinin ardından, 18 Mayıs 2022 Çarşamba günü gerçekleştirilecek Veloce String Quartet konseri ile sona erecek.

Festival kapsamında, Hasan Hüseyin Başkadem’in katkılarıyla Dereçine Düğün Salonu üst katında açılan fotoğraf sergisi de festival boyunca gezilebilecek.