Milli Kütüphane Konferans Salonunda düzenlenen iş birliği protokolü imza törenine dair Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde paylaşılan açıklamada, her iki Bakanın konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

2019 yılının Ekim ayında imzalanan protokol kapsamında cezaevlerindeki kütüphanelere kitap ve eğitim desteği vermeye başladıklarını hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Protokol kapsamında 2020 yılı sonuna kadar 230 bin kitap ödünç verildi. Bu yılın ilk 3 ayında da 25 bin 500 kitap için ödünç verme işlemi gerçekleştirildi. Bu sayılar; salgın sebebiyle birçok tutuklu ve hükümlüye izin verildiği, kütüphaneler de kapalı olduğu halde ihtiyacın ve talebin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Tutuk ve cezaevlerindeki kitaplıkları il ve ilçe kütüphaneleri ile eşleştirerek onlardan destek almalarını sağladık. Özellikle kampüs cezaevleri yerleşkelerinde tutuklular, hükümlüler ve çalışanlar orta büyüklükte bir ilçe nüfusu oluşturduğundan ihtiyaçlarının karşılanması için yeni bir protokol yapma gereği duyuldu.

İlk etapta Ankara Sincan ve Kayseri’deki cezaevlerinde kütüphaneler oluşturulmaya başlandı. Kampüs tipi 11 cezaevinde de hızlı bir şekilde kütüphaneler oluşturulacak. Tutuklu ve hükümlülerin son yayınlara hızlı erişimi sağlanacak. Kütüphanelerde işitme engelli tutuklu ve hükümlüler için sesli kitap ve materyalleri de oluşturuyoruz.”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de bir suç neticesinde hüküm alarak ceza infaz kurumlarına giren insanların, cezalarının ardından hayata hazırlanmalarının kendileri için öncelikli bir konu olduğunu belirttiği konuşmasında özetle şöyle dedi:

“İnfaz rejiminin temel amacı, insanımızı topluma yeniden kazandırmaktır. Islah, infaz politikamızın temelini oluşturmaktadır. Bir suç karşısında verilen cezanın temel amacı; bir daha o suçun işlenmemesi ve suç işleyen kişinin topluma tekrar kazandırılmasıdır.

Cezaevlerimizde 2021 yılı Ocak ayı itibariyle 1 milyonun üzerinde kitap bulunmaktadır. Halk kütüphanelerinde bulunan 17 milyon yayına da ücretsiz ve kolay erişim sağlanmaktadır. Bu protokol ile Silivri, Sincan, Maltepe, İzmir, Elazığ, Diyarbakır, Tarsus, Kayseri, Kocaeli, Tekirdağ, Hatay, Afyonkarahisar ve Van Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkelerinde halk kütüphanesi kurma çalışmaları başlatılmış, böylece hem görev yapan personelimiz ve aileleri hem de cezaevindeki hükümlü ve tutuklular kütüphanelere kavuşmuş olacaklar.”

Kitap Bağışı Kampanyası

Bakan Gül, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürütecekleri kitap bağış kampanyasını da kamuoyuna duyurarak; “Bu sosyal sorumluluk projesine hepinizin desteğini bekliyoruz. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüz ile Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğümüz birlikte bu kampanyayı sürdürecekler. Kitap bağış kampanyasını; alışveriş merkezlerine, şehirlerin belirli yerlerine ve adliye önlerine kitap kumbarası koyarak sürdüreceğiz. Bu vesile ile tüm vatandaşları bu kampanyaya davet ediyorum” dedi.