Bakanlığının resmi internet sitesinde yer verilen açıklamasında, Yunus Emre’nin birçok eserini yabancı dile çevirdiklerini aktaran Bakan Ersoy, konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Yunus’un mesajı dünyanın her köşesinde yankı buluyor. Yurt dışında yapılan programların ardından insanların Yunus Emre’yi araştırmaya başladığını büyük bir memnuniyetle görüyoruz. Çünkü hepimizin malumu olduğu üzere bugün insanlık zor bir dönemden geçiyor. Dünyanın dört bir yanında yaşanan çatışmalar insanlığa bir şey vadetmiyor. Savaşlar insanlık için bir umut olarak görülmüyor, insanlar geleceğe güvenle bakamıyor. Bunca acının ve gözyaşının ortasında vicdan sahibi insanlar dünyanın dört bir yanında içinde bulunulan kaostan çıkmak için iyi bir fikre, güzel bir söze hasret kalmış durumda.

Yunus’u, Mevlana’yı, Hacı Bektaş-ı Veli’yi daha fazla çalışmak, tanıtmak, bu değerlerin dilini dünyaya anlatmak zorundayız. Dünyanın muhtaç olduğu bu dilde merhametsizliğe ve kötülüğe yer yok. ‘Biz kimseye kin tutmayız’ diyen Yunus’un dilinde sevgi var, aşk var, kardeşlik var. Sahip olduğumuz kültürel zenginliği ve çeşitliliği yansıtacak çeşitli projeler geliştirerek dünya kültürüne katkı yapmamız gerektiğine de inanıyoruz.”

Türk gençliğinin; kültürün, sanatın içinde yoğrulmasının önünde tek bir engel kalmayacak şekilde çalıştıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy; “Ülkemizin hangi noktasında olursa olsun, bir gencin, bir çocuğun şiirden, müzikten, sinemadan, tiyatrodan, çağdaş sanatlardan uzak kalması gibi bir mazereti asla kabul etmiyoruz. Her Türk gencinin, kendini ifade edeceği, geliştireceği sanatsal organizasyona en hızlı ve kolay şekilde ulaşmasını sağlayacak bir altyapı inşa ediyoruz. Bunu yaparken de gençlerimizin kendi kültürel köklerinden asla kopmamalarını, bizi var eden değerlerimizi mutlaka bilmelerini önemsiyoruz. Yunus’u, Mevlana’yı, Hacı Bektaş-ı Veli’yi ve de Neşet Ertaş gibi değerlerimizi anlamadan ne bu toprakları hakkıyla anlayabiliriz ne de bir anlam dünyası inşa edebiliriz” dedi.

Programda ayrıca Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları işbirliğiyle Yunus Emre’yi anlatan bir sahne gösterisi izleyicilerin beğenisine sunuldu. Gösteride, farklı makamlarda ilahilerin yanı sıra Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu’ndan parçalar da seslendirildi.