Çaldağ Tepesi’nde sanatsal, mimari ve kentsel boyutları olan uygulanabilir bir çerçeve elde edilmesi, amacıyla açılan ulusal, serbest ve tek kademeli fikir projesi yarışmasının konusu; Ankara’nın, kadim Anadolu coğrafyasındaki anahtar görevini hatırlatacak, kuruluş döneminin değerini yüceltecek ve aynı zamanda Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken her daim çağdaş kalma inanç ve direncini simgeleyecek bir anıt/anma mekanının tasarlanması olarak ifade ediliyor.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı yıl, Ankara’da ilk karşılandığı yer olarak eşsiz bir ana şahitlik etmiş ve tarihi hafızaya kazınmış olan Çaldağ Tepesi; kentin pek çok noktasının panaromik olarak izlenebildiği gibi kentin büyük bölümünden de görülebiliyor olması açısından fiziksel anlamda da konumuyla dikkat çekiyor.

Herkesin katılımına açık olan yarışma konusu, birden fazla meslek disiplininin ve/veya sanat dalının katkısını gerektirecek türde olduğundan yarışmaya ekip olarak katılım sağlanması ve ekiplerde; mimar, heykeltıraş, şehir plancısı ve peyzaj mimarı meslek alanlarından en az bir kişinin bulunması isteniyor.

Yarışmaya ilişkin soru sorma için son tarih olarak 9 Mart 2022 Çarşamba gününün belirlendiği yarışmaya katılacak olan projelerin 1 Haziran 2022 Çarşamba günü saat 17:00’a kadar, kargo ile gönderilenlerin ise 3 Haziran 2022 Cuma yine aynı saate kadar teslim alınmış olması gerekiyor.

Türkiye’nin önemli sanatçı ve akademisyenlerinin Jüri Üyeliği ve Raportör olarak görev alacağı yarışma sonunda birinci seçilen tasarıma 200 bin lira, ikinciye 120 bin lira ve üçüncüye de 80 bin lira para ödülü verilirken, 25’er bin lira tutarında 5 mansiyon ödülü de dağıtılacak. Ayrıca, 50 bin lira tutarında bir bütçe de satın alma ödülleri için Jüri tarafından kullanılabilecek.

Yarışma şartnamesi ve eklerine https://yarismayla.ankara.bel.tr/ bağlantısı üzerinden ücretsiz olarak ulaşılabilecek. Projeler, belirtilen tarihlere kadar; Kale Mahallesi, Konya Sokak No: 46 Kat:4 Altındağ adresinde bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı’na teslim edilecek.