Bakan Ersoy, Bakanlığının resmi internet sitesinde de yer verilen kapanış konuşmasında, şu ifadelere yer verdi:

“Sahip olduğumuz kültürel mirası araştırmak, korumak, sergilemek ve sağlıklı şekilde geleceğe aktarmak gibi zor bir görevi üstlenen birimlerimiz arasındaki uyumu sağlamak, sorunlarımızı çözmek, bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak açısından bu tür toplantıların önemli ve faydalı olduğunu düşünüyorum. Yaptığımız çalışmaları farkındalık oluşturmak adına yerelde en doğru şekilde anlatmamız gerekmektedir.

2021 yılı, müzecilik tarihinde 29 özel müzeyle özel müze açılması için en fazla izin verilen yıl oldu. Müzelerimizin envanterinde bulunan 130 bin 693 eserimizin konservasyonunu tamamladık. Kültürel mirasın korunması adına tarihin en büyük başarılarından birini gerçekleştirerek son 20 yılda bakanlığımız girişimleriyle yurt dışından ülkemize 9 bin 31 tarihi eserimizin iadesini sağladık.

Müzelerde ve kaçakçılıkla mücadelede olduğu gibi arkeolojik kazı çalışmalarında da dünyaya öncülük yaptık. Paleolitikten neolitiğe, klasik çağlardan Türk-İslam arkeolojisine uzanan çalışmalarla geçen yıl kazı, araştırma ve benzeri 670 arkeolojik faaliyet gerçekleştirdik.”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy; Afyonkarahisar merkez, Bolvadin ve Ayazini Kentsel Sit Alanındaki kültürel mirasın önemli öğelerinden olan sivil mimarlık yapılarının sokak sağlıklaştırması çalışmalarını, yapıların yeniden hayata kazandırılması çalışmalarını ve şehre kazandırmayı planladıkları yeni müzeyi de yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.