Çok sayıda hasta ve çalışanın KOVİD-19 testlerinin pozitif çıktığı iddia ediliyor! Kamuoyu ve hasta yakınları yetkililerden bir açıklama bekliyor.

Haber/Yorum: Ümit Aykut Şener

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü mevzuatına bağlı olarak Akşehir’de faaliyetine başlayan Özel Umut Bakım Merkezi’ne Korona sıçradığı öğrenildi.

Edindiğimiz bilgiye göre, Bakım Merkezi’nde yatan yaşlı hasta ve çalışanlarına yapılan Covid-19 testlerinde çok sayıda (100’e yakın olduğu iddia ediliyor) pozitif vaka tespit edildiği iddiaları kamuoyunda yüksek sesle konuşuluyor. Giriş-çıkışların kısıtlı olduğu bilinen bakım merkezine bulaşın nasıl ulaştığı da gizemini koruyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç, engelli ve yaşlı bakımevleri ile huzurevlerindeki korona virüs sayılarına ilişkin 30 Nisan 2020’de İHA’ya yaptığı açıklamasında; “Ülkemizde henüz daha ilk vaka açıklanmadan önce biz 7 Ocak'ta bütün kuruluşlarımıza özel, resmi, belediyeye bağlı kuruluşlar da dahil, Covid ve önlemlere ilişkin ilk resme yazımızı göndermiştik gerek sağlıkla ilgili tedbirlerin alınması, gerek de eğitimlerinin verilmesi hususlarında. Kişisel anlamda davranış değişikliği yapmak çok kolay değildir, özellikle yaşlılarda, engellilerde kısa süre içerisinde maske takmalarını söylemeniz, sık sık el yıkamalarını söylemeniz, bunların da davranış değişikliğine dönüşmesi çok kolay değildir. Bu açıdan çok erken başlamak gerekiyordu. Biz de öyle yaptık” ifadelerine yer vermişti. Bütün yaşlıların, bütün kuruluş hizmeti alan bireylerin günde 4 defa sağlık taramasından geçirildiğini ifade eden Koç, korona virüsle mücadele kapsamında gerekli duyulan tıbbi ve temizlik malzemelerinin tümünü üç aylık stoklar şeklinde temin ettiklerini söyledi. Takip programları ile stok yönetimi yaptıklarını da dile getiren Koç; "Bugün itibarıyla herhangi bir malzeme sıkıntımız yok" şeklinde konuşmuştu.

Söz konusu kuruluşlarda çalışan personellere ilişkin de konuşan Koç; "Personelimizin de 26 Mart'ta toplumdaki virüsün yayılma hızına bakarak, evlerine gidip geliyorken risk altında olmalarını da göze alarak kuruluşun içerisinde 7 günlük, 10 günlük, daha sonra 8 Nisan'da da 14 günlük sabit vardiyaya geçmelerini sağladık. Kuruluşlarımızda yatıyorlar" diyerek personellere gösterdikleri özveri için teşekkür etmişti.

Koç; "Bütün vardiya girişlerinde testleri yapıyoruz. Pozitif olan veya pozitif olmayıp herhangi bir şikayeti olan personelimizin tedavi süreçlerini başlatıyoruz ve kuruluşumuzda hizmet vermesinin önüne geçmiş oluyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç’a hasta yakınlarını ve kamuoyunu bilgilendirmek adına şu soruyu sormak isteriz:

“Açıkladığınız tüm bu önlemlere rağmen, Akşehir Özel Umut Bakım Merkezi’nde nasıl oluyor da yatan yaşlı hastalarda ve çalışanlarda çok sayıda pozitif vaka görülebiliyor? Bu nasıl bir karantina uygulamasıdır ki, pozitif vakalar artarak devam ediyor. Bu bakım merkezinde yatan yaşlı hastaların sağlıklı yaşamlarını sürdürebilme hakları yok mudur? Kendilerini önce Allah’a sonra bakıldıkları kurumlara emanet eden hasta ve çalışanların yaşamlarından, hiç istememekle birlikte olası hasta veya çalışan ölümlerinden kim sorumlu olacaktır?”

Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Konya Valiliği ve Akşehir İlçe Hıfzıssıha Kurulu Başkanı Kaymakamın konuyla ilgili olarak soruşturma açılıp-açılmadığını, kaç hasta ve çalışanda pozitif vaka görüldüğünü, bunlardan kaçına Kovid-19 testi yapıldığını hem hasta yakınlarıyla hem de kamuoyu ile acilen paylaşılmasını bekliyor ve yetkilileri göreve davet ediyoruz. Yoğun bakımda olan hasta veya çalışanlar var mıdır? Bakanlığın tedbir önlemleri bu kadar sıkı iken korona buradaki insanlara nasıl bulaşmıştır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birinci Yaşlılık Şûrası'nda yaptığı bir konuşmada; “Medeniyet ve kültür değerlerimizin nesillerden nesillere aktarılması konusunda büyüklerimizin rolünün, okuldan, öğretmenden, kitaptan daha fazla olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla yaşlılarımıza sahip çıkmak, aynı zamanda geleceğimize sahip çıkmaktır” demişti.

Pervasız, yetkileri göreve davet ettiği gibi, bu konunun yakın takipçisi olmaya da devam edecektir.

Cumanız Mübarek Olsun!