“Kendini tanımak, bütün bilgeliğin başlangıcıdır.” Aristoteles

Kendisini gerçekten çok iyi tanıyan bir insan hem yapacağı tercihlerde daha başarılı olur hem de günümüz modern dünyasının  zorluklarıyla daha kolay bir şekilde mücadele eder. Kendinizi tanıdıkça; hayatımıza anlam kattığımız gibi Yaratıcıyı, insanları ve doğayı daha iyi tanımış oluruz.

Geçen hafta ki yazımızda insanın kendini tanıma serüveninin zor olmasına rağmen rehber olarak elimizde; dini,mitolojik,felsefi ve bilimsel pek çok yol haritasının olduğundan söz etmiştik. Bu hafta ki yazımda, Tolstoy’u okuyucularıma ve kendime yol haritası edinmek istedim.

Tolstoy, küçükken o kadar çirkinmiş ki, annesi ona sık sık "kimse seni güzelliğin için sevmeyecek. onun için cesur, iyi ve zeki bir insan olmaya çalış" dermiş. Sonraki yıllarda kendisi de çirkin olduğunun farkına iyice varınca, "bu kadar çirkin birinin bu dünyada mutlu olmasına imkan yok" demiş ve akabinde bu çirkinliğini günümüzde moda haline getirilen uzun ve şekilli sakallarıyla örtmeye çalışmıştır.

İnsanların hayatına etki eden ve yaşantısıyla örnek olan kişiler vardır. Benim hayatıma etki eden yazarlardan biri de Tolstoy’dur. Onun yaşamla ilgili bizlere sunduğu öğütler, evrensel ilkeler durumumda olan ilkelerdir. Kanaatimce bu ilkeler dinle ve bilimle de çatışmıyor. Öyle ki günümüz tıp biliminin bize sunduğu kurallar ile Tolstoy’unkiler bire bir örtüşüyor.Bir kaç örnek vermek istiyorum;       -Sabah 5’de Uyan:Tolstoy’un ilk öğüdü sabahları erken uyanmaktır. Sabahları erken uyanmanın bedene ve zihne birçok önemli faydası vardır. Özellikle gün içinde işlerin yetiştirememekten yakınan insanların çok erken saatlerde uyanması önerilir. Birçok bilim insanı ve edebiyatçı ilhamının sabahları erken uyanmaya borçlu olduğunu belirtir.

-Gece 10’da Uyu: Sabahları erken uyanabilmek için geceleri de erken yatabilmek gerekir. Eğer gece geç yatıp sabah erken uyanılırsa vücut bitkin düşer. Bunun sonucunda dinlenememe ve performans düşüklüğü meydana gelir. Geceleri en geç 22.00’da yatmış olmak oldukça önemlidir. Tolstoy da erken uyuyup uyanma prensibine büyük önem vermiştir.

-Az Ye: Fazla yemek yemenin vücuda faydadan çok zararı vardır. Yemek yerken aşırıya kaçmamak gerekir.

-Ev İşlerini Kendin Yap.Tolstoy ev işlerinde eşine yardım edermiş, erkek okuyucularımın bu konuda hassas olalım.

-Başkalarının Hakkında Neler Düşündüğünü Umursama.

-İhtiyaç Sahiplerine Göze Batmadan Yardım Et. Ramazan ayın da bu ilkeye özellikle dikkat edelim.

-Duygularının Hedeflerinden Baskın Gelmesine İzin Verme

-Kimi zaman bir hedef belirlerken duygular devreye girer. Duygusal davranarak başarısızla karşı karşıya kalan çok insan vardır. Tolstoy, duygularını ikinci plana atarak hareket etmiştir.

Ömrünün son günlerine İstanbul’da geçirmek isteyen, İstanbul’a gelirken Bulgaristan’da bir tren garında ölen Rus Edebiyatının önemli ismi Tolstoy’un eserlerinden derlenmiş olan bazı sözlerini sizinle paylaşarak yazımı sonlandırıyorum:

“İnsan kendisini ne kadar beğenirse o kadar dengesi bozulur”

“Öyle horozlar vardır ki, öttükleri için, güneşin doğduğunu sanırlar.”

'Uzak ve imkansız gözüken bir şey, bir anda yakın ve mümkün olabilir.”

“Bir insan treni kaçırırsa başka bir tren gelir onu alır. Bir ulus treni kaçırırsa başka bir ulus gelir onu alır.”

“Mutlu olmak istiyorsanız, olun.”

“Her zaman kalbimizden gelen ve doğru bulduğumuz sese uymalıyız, çünkü o ses hiçbir zaman yalan söylemez.”

“En güçlü iki savaşçı sabır ve zamandır.”

“Başkalarının hayatından ders alın. İnsan, bütün hatalarını kendi yapacak kadar uzun yaşamıyor.”

“Birine çamur atmadan önce iyi düşün ve sakın unutma, önce senin ellerin kirlenecek.”

“İnsanların çoğu onu yapıyor diye yanlış, yanlış olmaktan çıkmaz.”

“Ne diye şeytana kızarsın, iyilik yap da o sana kızsın.”

“İnsanın gerçek gücü sıçrayışta değil,sarsılmaz duruşudur.”

“Hayat ne gideni getirir ne de kaybettiğin zamanı geri getirir.Ya yaşaman gerekenleri zamanında yaşayacaksın ya da yaşayamadım diye ağlayamayacaksın.”

Ramazan ayında boş vakitlerimizi Tolstoy’un kitaplarını okutarak değerlendirebiliriz, sevdiklerimize hediye olarak verebiliriz. Ekonomik anlamda ucuz kitaplar. İyi okumalar. Hayırlı ramazanlar.

Kalın sağlıcakla

Görüş ve eleştirileriniz benim için önemli; [email protected]