Kanuni Sultan Süleyman 1. Irakleyn Seferi’nden 12 yıl sonra Tebriz Seferi’ne giderken güzergahı üzerinde bulunan Akşehir’den gidişte ve dönüşte geçti.

Tebriz Seferi için Kânunî Sultan Süleyman, 18 Safer 955/29 Mart 1548 tarihinde İstanbul’dan Üsküdar’a geçmiş ve 31 Mart’tan itibaren Osmanlı Ordusu ile on birinci Sefer-i Hümâyun’unu gerçekleştirmek üzere, İran’a doğru hareket etmiştir.

11 Nisan 1548 tarihinde Sultan Süleyman, Eskişehir  Seyyid Battal Gazi konağına, yanında oğlu Şehzâde Cihangir olduğu halde gelmiştir. Bu menzilde Şehzâde Selim, Manisa-Saruhan vâlisi olarak babasını karşılamış elini öpmüş, kendisine Rumeli Vilayetini muhafaza için Edirne Dâru’1-Mülküne teveccüh buyurmaları için, Padişahın yüce fermanları sâdır olmuştur.

Kânunî Süleyman, meşhur Tebriz Seferine çıkıp, Seyyidgazi’den sonra 10 Rebiul-evvel 955/ 19 Nisan1548 tarihinde Akşehir’e gelmiştir. 19 Nisan’da Akşehir’e ulaşan Padişah’ı bu menzilde de Karaman Valisi olan diğer oğlu Şehzâde Bayezid karşılamıştır.  Akşehir’de Kanuni’nin elini öpen oğlu onun hayır duasını aldı. Hasret giderdiler.  Konya’ya ulaşıncaya kadar oğlu Şehzâde Bayezid’ı yanından ayırmadı ve onu Konya’da bırakarak  Niğde, Kayseri üzerinden Sivas’a ulaştı.

Kanuni Sultan Süleyman Akşehir’deyken Akşehirliler aracılar vasıtasıyla iki sorunu Padişah’a duyurmuşlardı. Bunlardan birisi evlerde temizlik ve bahçe sulamak amacıyla kullanılan Akşehir ırmağının suyunun paylaşılamaması ve kirletilmesiydi. Padişah bir hükmü şerif yayınlayarak ırmaktan bir gün ve bir gece su alanların Subaşı’ya beş akçe ödenmesini emretti ve diğer konularda da Akşehir kadısını yetkili kıldı.

Kanuni Sultan Süleyman Akşehir’deyken dile getirilen diğer bir sorun ise Akşehir gölünde balık tutulsun, tutulmasın hep aynı verginin alınması idi. Buna Ağ Resmi deniliyordu. Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle hazırlanan kanunnamede Karaman Bölgesindeki göllerin sahillerinde bulunan köylerden her yıl ağ resmi olarak alınan para kaldırıldı. Onun yerine “Ne miktarda avlanırsa öşrünü alalar, ziyade teaddi etmiyeler.” şeklinde hüküm gelmiştir.

Pek çok  yerlerin fethedildiği 1543 İran Seferi:1 Yıl 9 Ay 23 gün sürmüştü. Bu sürenin sonunda 4 Kasım 1549’da Diyarbakır’dan ayrılan Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı Ordusu, Birecik, Antep, Adana, Ereğli, Konya yoluyla Akşehir’e geldiler.  Buradan Eskişehir ve Kocaeli istikametini takip ederek 21 Aralık 1549’da Üsküdar’a ulaşmıştır.