Haber/Yorum: Ümit Aykut Şener

Yeni Otogar hakkında (yol durumu hariç) kamuoyuna kısa bir açıklamada bulunan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya diyor ki; “… arsası Akşehir Belediyesi’nce tahsis edilen, 10 bin metrekarelik bir alanda 2 bin 500 metrekarelik inşaat alanına sahip ve 12 perondan oluşan yeni otogar binasının kısa süre sonra hizmet vermeye başlayacak…”

Bilindiği üzere; eski otogarın arsası, 31 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile Konya Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Anlaşıldığı gibi Eski Otogar, Büyükşehir Belediyesi’nin oldu. Daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi eski otogarın yeri ile yeni yapılan otogarın yerini takasla değişti. Eski Otogar yanındaki Akşehir Belediyesi’ne ait arsa da bu takasta kullanıldı.

Yine yeni yapılan otogarın hemen yanıbaşında açılması planlanan Akaryakıt İstasyonunun arsası ise Akşehir Belediyesi’ne ait olup, 2-3 kez ihaleye çıkılmasına rağmen düşük teklif verilmesiyle henüz bir alıcı bulabilmiş değil. Bu arada Eski Otogarda halen faaliyette olan Akaryakıt İstasyonunun bu takasta kullanılıp kullanılmadığı konusunda her iki taraftan bir açıklama yapılmadı.

Yeni Otogara Gidecek Şehiriçi Yolları Hala Belirsiz!

Ankara-Antalya yolu için kesintisiz ulaşım sağlaması amacıyla 2018 yılında yapımına başlanan YONCA KAVŞAK’ta mutlu sona yaklaşılıyor. Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda bu kavşak Eylül 2021’de hizmete açılacak ancak Akşehir’e yapılan Yeni Otogara şehiriçinden ulaşımın sağlanacağı yolların durumu ise tam bir arapsaçı gibi!

Şehirlerarası yolcu otobüsleri Yeni Otogara, yakında açılacak olan Yonca Kavşağı kullanarak girecekler. Akşehir Belediyesi, Yeni Otogar tarafından Afyonkarahisar-Konya D-300 karayoluna paralel bir belediye yolu açıp asfaltlama çalışmalarını  başlatmış ve Yeni Otogarın açılışına yetiştirmeye çalışıyor. Yani D-300 Karayolu üzerinde iseniz; hangi istikamette seyrediyor olursanız olun Yonca Kavşağı kullanarak ve açılacak olan yan yol üzerinden Yeni Otogara ulaşabileceksiniz.

Yonca Kavşağı Kullanmadan Yeni Otogara Giriş Yok!

Antalya-Konya transit yolunu kullanacak olan araçlar, Yonca Kavşağı kullanarak D-300 karayoluna inebilecek ve yan yol üzerinden Yeni Otogara girebilecekler.

Afyonkarahisar-Konya istikametinde seyreden araçlar, yonca kavşağa çıkmadan belediye tarafından açılan D 300’e paralel yoldan otogara girecekler. Konya-Afyonkarahisar istikametinde olanlar ise üst geçide çıkmak için bir yonca yaprağı, sonra iniş için ikinci yonca yaprağını çizecek ve yan yoldan Yeni Otogara ulaşacaklar.

Şehiriçinden ulaşım nasıl olacak?

Anlaşılacağı üzere, Yeni Otogara girişlerin tamamı şimdilik Yonca Kavşaktan olacak şekilde düzenlenmiş görünüyor. Akşehir merkeze girişler sıkıntılı.

Peki, Akşehir mahallelerinde oturan vatandaşların ve kullandıkları araçların Yeni Otogara ulaşımları nasıl olacak? Bu durumda, karayoluna çıkmadan Yeni Otogara ulaşım zor görünüyor. Yeni Otogar için gidecek yolcular düşünülmemiş. İmarda 18 uygulamasında geciken Akşehir Belediyesi’nin; yolcuların, özel araçların, taksi ve dolmuşların Yeni Otogara ulaşımını planlamadığı ve inşaat bitince aklının başına geldiği anlaşılıyor. Yolcunun yeni otogara gitmesi, buradan konutlarına ulaşması, şehir merkezine gitmeleri anlaşılan hiç düşünülmemiş ve planlanmamış. UKOME de yeni dolmuş hattı için bir karar almamış gibi duruyor. Akşehir Belediyesi UKOME’ye yeni otogar dolmuş hattı için inşaat süresince herhangi bir öneri götürdü mü, o da bilinmiyor. Çünkü kamuoyuna yeni otagarın yolları konusunda bugüne kadar hiçbir açıklama yapılmadı.

Akşehir Sanayi Yolu ve Doğrugöz yolunun Antalya Çevre Yolu ile kesiştiği kavşak bölünmüş yol oluyor. Orta refüj kapatılıyor. Araçlar mecburen Yonca Kavşağı kullanacaklar. Pancar Kantarı önündeki D-300 Karayolu’ndan Akşehir’e giriş ve çıkışlar da kapatılıyor çünkü trafiğin düzenli ve risksiz akışı için Yonca Kavşak kullanılacak. Akşehir’e girişler İstasyon Kavşağı’ndan ve Yeni Hastane Antalya Çevre Yolunda açılan kavşaktan olacak. Engili yolundan Antalya yoluna çıkan ve giren kavşak ta kapatılırsa Akşehir şehir merkezine giriş-çıkışlar büyük sıkıntılar yaratacak. İstasyon Kavşağı’nın trafik yükü de oldukça artacak.

Böyle yol planlaması mı olur, çıkın işin içinden çıkabilirseniz.

Yeni Otogar, hala açılamayan bazı yollarıyla sıkıntılı geliyor. Arapsaçına Dönmüş!..