Hz. Adem ve Havva cennetten çıkarıldıktan sonra, gözyaşlarıyla “Ya Rabbi sana nasıl tövbe edelim, bize tövbeyi öğret” diyerek, niyazda bulunurlar.

Bunun üzerine Allah-ü Teala Hz. Adem'e; “Harama yürüdüğün ayaklarını topuklarınla beraber, yasak ağaca uzanan elini dirseğinle beraber, harama baktığın yüzünü, yediğin ağzını ve kokladığın burnunu yıka” diye emreder.

İlk abdesti alan ve ilk tövbeyi yapan, Hz. Adem olur.

Samimiyetle “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek, tövbe niyetiyle alınan abdest, vücudu görünen kirlerden arındırdığı gibi, manevi hatalardan da alıkoyar.

Allah’ın emrettiği, resulünün tatbik ettiği şekilde abdest aldığınızda;

Ağız, haram yemeyecek.

Eller, haramı tutmayacak.

Kollar, harama sarılmayacak.

Burun, haramı koklamayacak.

Gözler, harama bakmayacak.

Kulaklar, haramı duymayacak.

Ayaklar, harama giden yola adım atmayacak.

Nefis, haram heveslerin peşinden gitmeyecek.

Dil, kötü söz, iftira, gıybet, yalan ve dedikodu yapmayacak.

Abdest; tüm bu yanlışları reddederek, haramlardan uzak kalmak için, Allah'a verilmiş bir söz ve yemin anlamına gelir.

Aksi halde suyu usulen yüzünüze çarpar, diğer azalarınızı da suyun altına tutarsanız, abdestin faziletinden faydalanamazsınız.

Yüce Allah; abdest, gusül ve teyemmümü farz kılmakla, insanları temizlemek ve onlarda nimetini tamamlamak istemiştir.

Bu temizlik, insanların gücünün üstünde olan işler değildir.

Allah kullarına yapamayacakları ve güçlerinin yetmeyeceği hiçbir sorumluluğu yüklememiş, istisnai durumlarda ise kolaylıklar göstermiştir.

Abdest ve gusül, insan bedenini mikroplardan koruyan bir temizliktir. Daha da önemlisi, kulu manevi olarak Allah’a yaklaştıran ve onu ibadet yapması için hazırlayan, ruh temizliğidir.

Hz. Peygamber “Temizlik imanın yarısıdır” buyurarak, genel anlamıyla temizliğin gusül, abdest ve teyemmümün, dindeki önemine işaret ediyor.

Abdest asla külfet değil, insanların tövbe edebilmeleri için, Allah tarafından fırsat olarak lütfedilmiştir.

Korona’dan dolayı, dünyada inanan inanmayan tüm insanlar, el ve yüz başta olmak üzere, vücut temizliğinin değerini ve önemini anladılar. En iyi ve doğru temizliğin, su ile yapılan temizlik olduğuna, inanmayan kalmadı.

Eğer sürekli abdestli olmayı adet haline getirirseniz, ibadet sevabı alırsınız.

Giriş kısmında belirttiğim gibi abdest, insanlığa öğretilmiş olan ilk ibadet ve ilk temizliktir.

“Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman, yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın. Başlarınızı mesh edin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da yıkayın. Eğer cünüpseniz temizlenin (gusül edin). Hasta veya yolculukta iseniz ya da biriniz ayakyolundan gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız ve su bulamamışsanız, bu durumda temiz bir toprakla teyemmüm edin. Hafifçe yüzünüze ve ellerinize ondan sürün. Allah size güçlük çıkarmak istemez, ama sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister. Umulur ki şükredersiniz. (Maide Suresi, 6. ayet)”