30 Mart tarihinde, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu‘nun sosyal medya hesaplarından “30 Mart’ta kırmızı çizgimizi çekiyoruz” paylaşımından sonra, ilçemizde de yaya yollarının daha belirgin hale getirilmesi çalışmalarına başlanmıştı.

Akşehir protokolü, farkındalık adına bizzat ellerine fırça alarak, sürücülerin dikkatini çekmek ve yayaların öncelikli geçiş hakları olduğunu göstermek için yaya geçidi çizgilerinden bazılarını, kırmızı renge boyamışlardı. İlk uygulama, halk ve basın mensuplarının önünde, Ziraat Bankası kavşağında yapılırken, şehirde bulunan tüm yaya geçitlerinin bu şekilde boyatılacağı ifade edilmişti.

O günden bugüne altı ay geçmesine rağmen, şehirde bulunan diğer yaya geçitlerinin çizgi ve boyamaları hala yapılmadı.

Öncellikle 24 Ağustos Bulvarı ve İstasyon Caddesi’ndeki araç ve yaya trafiği, herkesin malumu. Bu yollar üzerinde bulunan hastane, okul ve çok sayıdaki iş yerlerinden dolayı, bu bölgelerde günün her saatinde yoğunluk oluşmaktadır.

Ayrıca bu caddeler üzerinde, sık aralıklarla yaya geçitlerinin olması, yine bazı yayaların fütursuzca yola fırlamaları, hatta yine bazı yayaların araç yollarını dikine kullanmaları, sürücülerimizi çok tedirgin etmektedir.

Yayalar, kendilerine gösterilmesini bekledikleri saygının benzerini, araç sahiplerine göstermek durumunda olduklarını bilmelidirler.

Yayalar, kural ihlali yaptıklarında nasıl dalgın olduklarının arkasına sığınıyorlarsa, o sürücülerin de en az onlar kadar dalgın olabileceklerini unutmamalıdırlar.

Hayat şartlarının zorluğu sadece yürüyenler için değil; gerçek zorluğu araçlarıyla ekmek peşinde koşanların yaşadığı unutulmamalıdır.

Lütfen aklınızdan çıkartmayın; trafik güvenliğinden, yola çıkan herkes sorumludur.

Bu arada; yaya geçitlerinin çizgilendirme çalışmalarının her ne kadar Akşehir Belediyesi tarafından başlatılmış olduğu halkımız tarafından biliniyor olsa da artık bu görevin Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından devralındığını, sizlerin bilgisine sunuyorum.

Ayrıca, komşumuz Ilgın ilçesindeki tüm yaya geçitlerinin çizgilendirme çalışmalarının tamamlanmış olduğu bilgisini de sizlerle paylaşmış olayım.

Trafik lambası olmayan kavşaklara ve okul önlerine yaklaşırken, yine sürücüler tarafından geçiş üstünlüğü tam olarak bilinmeyen dört yollarda sık sık meydana gelen kazaların önlenmesi için, bu noktalarda sürücülerin yavaşlamalarını sağlayacak fiziki engellerin konulması gerekmektedir.

Bizim insanımız, maalesef çocukların çaldığı düdükten anlamıyor, birçoğu fiziki engeller ve ceplerine dokunan cezalardan anlıyorlar.