Kendi kaderini yaşadığı kentin kaderine bağlayan ve 1968-1977 yılları arasında Akşehir Belediye Başkanlığı yapan Cevdet Köksal, 30 Temmuz 1977 tarihinde 42 yaşında elim bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti.

Cevdet Köksal, rençber bir ailenin üçüncü çocuğu olarak 1935 yılında Akşehir’de doğdu. Babası Mahmutefendiler’den Nuri, annesi Hacı Vasıflar’dan Sıdıka idi. Babası sonraları Arasta’da yemenicilik yaptı. Ağabeyi Fuat, ablası Müşerref idi. 

İlköğretimini Cumhuriyet İlkokulu’nda Fatma Okçu’dan aldı. Akşehir Ortaokulu’nu bitirdi. Ardından Adana’nın Karaisalı ilçesinde görev yapan ağabeyi Ziraat Teknikeri Fuat Köksal’ın yanına gitti ve Adana Ticaret Lisesi’nde yatılı okudu. İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ne kaydoldu. İstanbul’da bir yandan eğitimini sürdürürken bir yandan da Akşehirli üniversite öğrencilerinin bir araya gelmesinde ve Akşehir Yüksek Öğrenim Yurdu yapılması için Edirnekapı’da arsanın alımında etkin çabaları oldu. Daha o yıllarda Akşehir’deki yerel gazetelerde yazıları yayınlanmaya ve yaşıtları arasında dikkat çekmeye başladı.

Sömestre ve yaz tatillerinde üniversiteli Akşehirli gençlerle birlikte kültürel etkinlikler ve geceler düzenlenmesinde rol aldı. Askerliğini Polatlı Topçu Okulu’nda yaptı. Akşehir’e döndükten sonra bir süre Ramazan Uncu fabrikasının muhasebesini tuttu. Şimdiki Dudu Kadın Çarşısı olan yerdeki Hal Binası diye bilinen iş hanında Genel Muhasebe adıyla kendi bürosunu açtı.

Akşehir’in elektrik ve suyuna ömrünü adayan Rahmi Döner ve Behice Döner’in kızları, Akşehir Öğretmen Okulu mezunu Suzan Döner ile yaşamını birleştirdi. Bu evlilikten Kamer, A. Nuri ve M. Rahmi isimlerinde 3 çocuğu oldu.

Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği’nin kurucuları arasında yer almış ve ilk başkanlarından biri olarak unutulmaz Şenliklere imza atmıştı. 1964 yılında Nasreddin Hoca Derneği Başkanı idi. 1973 yılında Nasreddin Hoca Şenlikleri kapsamında yapılan karikatür yarışmasında jüri başkanlığı yapmıştı. 3 Temmuz 1977 tarihinde Akşehir Belediye Başkanı olan Cevdet Köksal, bir heyetle Ankara’ya giderek Başbakan Ecevit’i Nasreddin Hoca Şenliklerine davet etti.

1960’lı yılların Akşehir gençlik hareketinin önderi oldu. Kültür, sanat ve spor alanlarında bu coğrafyanın mevcut potansiyeline yeni bir ivme kazandırdı. Akşehirspor kulüp başkanlığı yaptı. Akşehirlilerin imecesi sonucu açılan Akşehir Lisesi’nde geometri ve cebir derslerine girdi. Arkadaşlarıyla birlikte, mevcut egemen yönetim ve anlayışa karşı çıkarak bir değişimin öncüsü oldu. Gençlere yol açtı, yol gösterdi.

Kamuoyu tarafından beğeniyle karşılanan cemiyet hayatındaki bu çalışmaları onu yerel yönetime taşıdı. 1963 yılı yerel seçimlerinde o günkü yerel siyasi anlayışın kendilerine “çoluk çocuk” muamelesi yaparak küçümsemelerine karşı CKMP’den (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi) siyasete atıldı. Osman Bölükbaşı’nın parti genel başkanlığından ayrılmasından sonra bu göreve vekalet eden Afyon Milletvekili Hasan Dinçer’in genel başkanlığında; Hasan Sayın’ın belediye başkanı adayı gösterildiği bu seçimde Başkanlığı kazanamadılar ancak CKMP bünyesinden kendisiyle birlikte 5 kişi Belediye Meclisi üyesi seçildi. Belediye Meclisinde yapıcı ve çalışkan tavrı ile tanındı. Siyasetin doğal mecrasına girmesi sonucu CHP’ye geçti.

1968 yılı yerel seçimlerinde arkadaşlarıyla birlikte büyük bir kampanya yürüterek 33 yaşında Akşehir Belediye Başkanı oldu. 1973 yerel seçimlerinde bu başarısını daha yukarıya taşıdı ve 1977 yılındaki vefatına kadar 9 yıl Akşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. 

Başkanlığı döneminde merkezi hükümetle ayrı siyasi kanatlardan olmasına karşın uyumlu tavrı ile elektrik dahil su, kanalizasyon altyapı ihalelerini gerçekleştirdi. Akşehir’in imarı için önemli adımlar attı. Bugün kendi adıyla anılan caddenin önemli bir bölümünün açılmasını sağladı. 114 Evler, 70 Evler, Gazi Mahallesi Öğretmen evleri vb. yapı kooperatiflerinin kurulmasına öncülük etti. Yine Sanayi sitesi, Toptancılar sitesi,  Akyem gibi oluşumların hayata geçmesinde aktif rol aldı.

Döneminde Nasreddin Hoca Şenlikleri uluslararası boyut kazandı. Nasreddin Hoca Külliyesi proje yarışması sonuçlandırıldı. Akşehir Çayı üzerindeki köprülerin inşa ve imarı yapıldı. Huzurevi arsası kamulaştırılarak ilk adım onun döneminde atıldı. Soğuk hava deposu, belediye fidanlığı tesis edildi. Hıdırlık üzerindeki Kapukaya, dağdan su hattı çekilerek doğal bir şelale haline getirildi. Belediyenin kısıtlı olanaklarını akılcı kullanımı yanında yurt dışında yaşayan Akşehirlilerin maddi katkılarını sağladı.

Almanya başta olmak üzere kimi Avrupa ülkelerine yaptığı iş gezileri ile bağışlar topladı ve Akşehir Belediyesi’ne otobüs, kepçe, ambulans gibi pek çok aracın bu yolla kazanılmasını sağladı. Belediyeler Birliği bünyesinde Avrupa, Ortadoğu, Akdeniz ülkeleri ve Kıbrıs’a inceleme gezileri yaptı. O ülkelerdeki kimi belediyeler ile yakın iş birliği kurdu. İsrail gezisi sonrası özellikle kooperatifçilik konusunda edindiği izlenimleri toplantılar yaparak başta öğretmenler olmak üzere Akşehirlilerle paylaştı.

CHP içinde önemli bir konum kazandı. Parti il kongrelerinde ve kurultaylarda görevler üstlendi. Garp Cephesi Karargâhı Komutanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün cenaze törenine katılan Akşehir heyetine başkanlık etti. Kabrine Akşehir toprağını bıraktı.

Yöneticiliğinde çalışkan, titiz ve yapıcı, çözüm üreten bir profil sergilerken; insani ilişkilerinde sevecen, neşeli ve müşfikti. İçinden geldiği halkın hep yanında oldu. Gençlere verdiği değer kuşaklar boyunca unutulmadı. İlk seçim beyannamesinde dile getirdiği:

“Kendi kaderimi kentimin kaderine bağladım” sözü, yaşamının ana ilke ve gayesi oldu. 1977 yılının 30 Temmuz gecesi ailesi ve yakın arkadaşı, Almanya’da çalışan Sadettin Boylu’nun da içinde bulunduğu ve kendisinin kullandığı 42 EP 010 plakalı araçla İstanbul’dan dönerken Emirdağ’ı yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonucu kendisi ve arkadaşı yaşamını yitirmişti. Henüz 42 yaşında ve yaşamının en verimli çağındaydı. Cenazesi büyük bir kalabalıkla Nasreddin Hoca mezarlığına defnedildi.

Not: Rahmetli Başkanımız Cevdet Köksal hakkında bilgileri bize aktaran oğlu eski Belediye Başkanlarından Dr. A. Nuri Köksal’a teşekkür ederiz.