Mandela başkan seçildikten sonra, bir gün korumalarıyla yürüyüşe çıkar, yürüyüş sonrasında bir lokantaya, öğlen yemeği için girerler.

Masaya oturup, siparişlerini verdikten sonra, yan masada tek başına oturan kişiyi fark eder. Adamın siparişi gelince korumalarına, o kişiyi masalarına davet etmelerini söyler. Yemeğini alarak yanlarına oturan adam yemeğini yerken, ne kimsenin yüzüne bakar, ne de sohbete katılır, bu arada sürekli elleri titremektedir.

Adam yemeğini bitirdikten sonra, sessizce kalkar kimsenin yüzüne bakmadan hoşça kalın der gibi elini sallar, Mandela adamın elini tutarak sıkar ve adam yine hiç bir şey demeden yanlarından uzaklaşır. Daha sonra korumalarından biri, efendim galiba o adam çok hastaydı, yemeğini yerken sürekli elleri titredi deyince Mandela; “Hayır o hasta değildi, ben onun ellerinin aslında neden titrediğini, çok iyi biliyorum” der.

“Artık Güney Afrika’nın Başkanı olduğum için, benden çok korktu. O adam; ben hapisteyken gardiyandı! Hapishanede sürekli işkence görürken, su vermesi için ona yalvarırdım, ama bu gardiyan bana su vermek yerine, alay eder hatta daha kötüsü, kafama işerdi. Onu hapse attıracağımdan ve bana yaptıklarının fazlasını ona yaptıracağımdan, beni aşağıladığı için onu aşağılayacağımdan korktu, lakin ben öyle bir insan değilim.”

Mandela liderlerin ülkelerini kişisel duygu, düşünce ve hırslarına yenilmeden yönetmelerini ve her konuda örnek olmalarını yaşayarak anlatan bir liderdi.

“İntikam almak isteyen zihinler, ülkeleri darmadağın ederler, barış isteyen insanlar ise ülkeler yaratırlar.”

“Özgürlük için gökyüzünü satın almanıza gerek yok. Ruhunuzu satmayın yeter.”

Hz. Ömer gibi adalet dağıtan, Mandela gibi eşitsizlikle mücadele eden, Gandi gibi kötülüklere karşı, şiddet içermeyen direnişlerin sembolü olan lider kişilere, tüm dünyanın her dönemde ihtiyacı var.

Demokratik Sosyalist olan Nelson Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde, 1990’dan 1999’a kadar parti başkanlığı yaptı. Irkçılık ve ayrımcılık karşıtı olan Mandela, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 1994’te ilk defa tüm halkın katılımıyla yapılan seçimlerde, ilk siyahi devlet başkanı oldu.

Yeni anayasa oluşturarak toprak reformu, yoksullukla mücadele ve sağlık sektörünün iyileştirilmesi politikalarını uyguladı. Irkçılıkla mücadelenin sembol ve efsane ismi olan Nelson Mandela, fakirlik ve eşitsizlikle mücadele etti. Geçmişte yaşanan insan hakları ihlallerinin araştırılması için “Doğruluk ve Uzlaşma Komisyonu” kurdurdu.

Bir sonraki seçimlerde aday olmayı reddedince, yardımcısı Thabo Mheki devlet başkanı seçildi. Mandela, ulusal lider sıfatıyla hayr işleri ve yoksullukla mücadele etmeye devam etti. 18 Temmuz 1918 tarihinde Güney Afrika’da doğan Mandela, 5 Aralık 2013’te tedavi gördüğü hastanede vefat etmiştir.