Genel Kurul’da kabul edilen Teklife göre; Akşehir Gölü’nün 1997 yılından bu yana kıyı kenar çizgisinin farklı tarihlerde değiştirilmesi sonucu Akşehir ve Tuzlukçu ilçelerinde mağdur olan vatandaşların süregelen mülkiyet sorunlarının çözümü için düzenlemeye gidilecek ve çözümde, 4 Ocak 2019 tarihli kıyı kenar çizgisi dikkate alınacak.

Seyhan nehrinde ise 1949 ile 1951 yıllarında yaşanan taşkınlardan dolayı kanun hükümleri uygulanması sonucunda mevcut binaları boşaltmak durumunda kalan kişilerce üzerinde bina yapmak üzere Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen arazilerin mülkiyetlerinin rayiç bedeli üzerinden doğrudan satışını yapmaya, arazi maliki idare yetkili olacak.

Teklifte imzası olan Milletvekilleri arasında yer alan AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; sorunun AK Parti iktidarı öncesinde başladığını söyleyerek özetle şu ifadelere yer verdi:

Akşehir’de 7, Tuzlukçu’da 1 mahallede, toplam 10 bin kişiyi etkileyen 2 bin tapunun bir anda iptal olduğu bir sorunla karşılaştık. O günden bugüne de takiplerimiz devam etti. 2007’de idari mahkeme kıyı kenar çizgisini tekrar bozdu. 2019 yılında 958 kodu kabul edildi.

Şimdi biz bu Kanun teklifiyle 2 bin tapunun bir kısmını halledemiyoruz, bunu da açıklamak gerekir ama tapuların çoğunu iade ederek, mahkemeleri bitirerek, kadastro geçmediyse bu yerleri de hak sahiplerine kiralama imkanı vererek sorunu büyük ölçüde bitirmiş oluyoruz.

Diğer parti gruplarının da hepsi bu maddede olumlu görüş verdi. Teşekkür ediyorum. Ancak aynı zamanda doğal sit alanı ilan edilen bu bölgede yine 1992’de ilan edilmiş, 2017’de o bölgede bir anda “Doğal sit alanına tecavüz var mı?” diyerek incelemeler yapılmış. 500 vatandaşımızı da doğal sit alanına girdikleri gerekçesiyle 1 yıl 8 aylık cezalar verildi. Ancak daha sonra Bakanlık burayı nitelikli alan olarak çevirdiği halde bu cezalar devam etmekte, İnsanlar ufak bir suç işlediklerinde birleşen cezalarıyla hapse girmekteler. İnşallah bunun da bu Meclisle halledileceğine inanıyorum.”