Kamu kurumunda çalışan sözleşmeli personel vasıflı bir kişinin, 5393 sayılı mevzuatın 49. Maddesinin “Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde otuzunu aşamaz” fıkrası gereğince yenilenmemesi üzerine açılan iptal davasında son sözü Danıştay söyledi.

Danıştay 12. Hukuk Dairesi; fıkranın, ilgili oranlar aşıldıktan sonra idare tarafından yeni personel alımının yapılmamasına ilişkin olduğu, mevcut personelin görevine son vermek ya da sözleşmesini yenilememek suretiyle dengenin sağlanmasını öngörmediği gerekçesiyle, davacının görevinde yetersiz veya başarısız olduğuna ilişkin yeterli ve somut bir tespit bulunmaması ve hizmetine ihtiyaç duyulmadığının somut bilgi ve belgelerle ortaya konulamaması durumunda işlemin hukuka aykırı olacağına karar verdi.

Görüşlerine başvurduğumuz, gazetemizin hukuk birimi yetkilisi Av. Can Kamalı, kararla ilgili değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“Verilen kararla keyfiliğe dayanan sözleşmenin yenilenmemesi gibi durumlar ortadan kalkmıştır. Somut ve yeterli bir neden olmadıkça idare sözleşmeli çalıştırdığı personellerin sözleşmesini uzatmak zorunda kalacaktır. Pek tabiidir ki burada çalışmayan personeli zorla işte tutma gibi bir durumun anlaşılmaması gerekir. Sözleşmeli çalışan personelin işle ilgili sıkıntılı iş süreci ve ispatlanabilir bir kanıt olması durumunda, kamu kurumu bu şartlar altında sözleşmeli bu kişinin sözleşmesini yenilemeyebilecektir. Sözleşmeli personellerin siyasi yahut özel saiklerle iş akitlerinin sona erdirilmesi yolu, bu karar ile kapanmıştır.”