Yaklaşık 1,5 yıl önce gerçekleşen olayda; tanınmamak için peruk takan saldırgan, genç Avukat Asilcan Tuzcu’ya evinin önünde bıçakla saldırmış, gözüne ve vücudunun bazı bölümlerine aldığı bıçak darbeleriyle yaralanan Tuzcu’nun saldırganı engellemeye çalışmasıyla kısa bir boğuşma yaşanmıştı. Saldırganın kaçmasının ardından hastaneye kaldırılan Tuzcu, sevk edildiği Konya’da yapılan tüm müdahalelere rağmen sol gözünü kaybetmişti.

Akşehir Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, “nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istenen sanığa, 2021 yılı Temmuz ayında gerçekleştirilen karar duruşmasında 18 yıl ceza verilirken mahkeme heyeti tarafından ceza indirimi uygulanmamıştı.

Sanık Ferdi Ö.’nün, verilen hükme karşı istinaf başvurusu, Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından reddedilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi. Kararda, istinaf başvurularının yapılan incelemesinde; yargılama sürecindeki işlemlerin kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, vicdani kanının dosya içindeki belge ve bilgiler ile uyumlu olduğu, incelenen hükümlerde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla istinaf başvurularında ileri sürülen nedenler yerinde görülmediğinden istinaf başvurularının ayrı ayrı esastan reddine oy birliği ile karar verildiği belirtildi.

Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından ayrıca, suçun niteliği ve sanık hakkında ilk derece mahkemesince hükmedilen sonuç cezaya kıyasen tutuklu kaldığı sürelere ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacak olmasına göre tutukluluğun ölçülü ve gerekli olduğu göz önünde bulundurularak sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Verilen kararların; tutukluluğun devamı yönünden Konya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince incelenmek üzere itiraz yolu ve onanan cezanın süresi yönünden de Yargıtay ilgili Ceza Dairesi tarafından incelenmek üzere temyiz yolu açık bulunuyor.