Emekli Kıdemli Tabip Albay Nidai Ergun 4 Temmuz Cuma günü tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde hayata gözlerini yumdu. Cenazesi dün Akşehir Nasreddin Hoca Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tedavi görürken 4 Temmuz Cuma günü hayata gözlerini yuman  Hemşerimiz Emekli Kıdemli Tabip Albay (Veteriner-Diş Tabibi) Nidai Ergun (90) 6 Temmuz Pazar günü Akşehir Nasreddin Hoca mezarlığında toprağa verildi.

Akşehirli öğretmen rahmetli Hasan Ergun’un oğlu olan Nidai Ergun, 1924’ün Temmuz ayında dünyaya geldi. İlk öğrenim yıllarını Akşehir’de tamamladıktan sonra önce Ankara Üniversitesi Veteriner fakültesini, daha sonra da 1955 yılında İstanbul Diş Hekimliği Okulu’nu bitirdi.

Nidai Ergun; 1957 yılında Ankara’ya Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne öğretim görevlisi hekim olarak tayin edildi. Burada çalışırken profesörler kurulu kararıyla gönderildiği Amerika’da 3 üniversite ve 2 askeri tıp akademisinde eğitim gördü. Türkiye’ye dönmesinin ardından öğretim görevlisi olarak doktorlara, eczacı ve diş hekimlerine ağız ve diş sağlığı dersleri verdi.1973 yılında bölüm başkanı ve kıdemli albay olarak kendi isteğiyle emekliye ayrılıncaya kadar orada görev yaptı.

Mesleği dışında peyzajcılık, sporculuk (dalgıçlık, kayakçılık, dağcılık, boks), koleksiyonculuk gibi alanlarda da kendini geliştirdi.

2009 yılının 10 Temmuz günü, yıllar boyunca büyük bir emek ve para harcayarak biriktirdiği çok değerli antika eserleri, doğal taşları, deniz kabuklarını, diş hekimliği ve tartı aletlerini, cam ve kristal eşyalarını Akşehir’de babası adına açılacak bir müzeye bağışladı. Ancak; o dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile Akşehir Kültür Merkezinde, o dönemin Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, Milletvekili Orhan Erdem ve yüzlerce kişinin önünde  imzaladıkları anlaşmaya ve protokole rağmen, Cumhuriyet Okulu bu işe tahsis edilmedi, dolayısıyla kendisine söz verilen vasiyeti  bir türlü gerçekleşmedi. Rahmetlinin; “Akşehir’li Yöneticilere  Kırgınım.” diyerek yaptığı açıklamasında; Akşehir’in yerel yöneticileri ve siyasilerin bu duyarsızlığı, umarsızlığı ve  sorumsuzluğu sonucunda, O MÜZE AKŞEHİR’DE AÇILAMADI ve merhum Ergun da vasiyetini göremeden hak’kın rahmetine kavuştu. 

Pervasız Gazetesi olarak; Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesi başta olmak üzere Akşehirli hemşerilerimize baş sağlığı diliyoruz.

Akşehirli Hemşerilerimize bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz: “Kim ki Akşehir bir Kültür Kenttir, Mizahın Başkentidir” diyor ve bir takım sözler veriyorsa; önce diyene sonra da söz verene bakmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bu sözleri verenler eğer siyasi kimlik taşıyorlarsa da ‘boş verin gitsin!’ Umarız ki; Rahmetli ERGUN tüm bu olanlara rağmen hakkını onlara helal etmiş olsun, kırgın olarak aramızdan ayrılmış olmasın…

Çünkü rahmetli Nidai Ergun o çok değerli koleksiyonlarını yalnızca doğduğu kente hediye ederek büyüklüğünü ve hemşeri bilincini göstermişti.

Üstelik müze için kendisine o kadar taliplisi olmasına rağmen..!

Haber/Yorum : Ümit Aykut ŞENER