AKŞEHİR'DEN DÜNYAYA YAYILAN LEZZET: 
                                                  HELVACI NECMİ

 

 

Akşehir'de Türkiye'ye yayılan Lezzettir, Helvacı Necmi'nin helvalarının lezzeti. 
Akşehir'in tarihi Arasta  Arasta Çarşısı’nda ayakkabıcılardan yukarı çıkıldığında sağ tarafta bir dükkanın camında yazılanlar hemen dikkat çeker.”Helvacı Necmi” ve “dede Taci”den Torun Taci’ye” 
Masalar etrafında minik tabureler. Sanki sadece yemek yenilen küçücük bir yer gibi gelir insanın gözüne , yüzlerce yıldır tarihi yaşatan bir mekandır,, 
İçeriğe girildiğinde insanın genzine gelen koku; bu günü, dünü, on yıl öncesini,elli yıl yıl öncesini, tam bir asrı aşkın zaman öncesini anımsatır.
İrmik helvasının lezzeti.....
İrmik helvasının lezzetini, yapımının ustalığı sadece ve sadece Türkiye 'de Necmi Usta'ya aittir. 
Kapıdan girince,  güler bir yüzle karşılanırsınız. Güzel bir sohbet. Bu benim yazarlığım haricinde herkese dair yapılan bir sohbettir.
Çaylar söylenir. O güzelim helvaların verdiği lezzet tadı sohbetlerde de kendisini gösterir. 
Tadı lezzet olarak damağımıza yapışan irmik helvasının güzelliği, bizim ayaklarımızı Helvacı Necmi'nin dükkanına çeker. 
Helvacını Necmi'nin dükkanından ayrılırken, güzel sohbetleriyle birlikte, tadı damaklarda kalan kalan  irmik ve köpük helvasının, Türkiye'den dünyaya yayılan  tarifini, sitesinden alıp siz okurlarla paylaşayım..
İRMİK HELVASI
İrmik; durum" buğdayının öğütülmesiyle elde edilen bir üründür. Besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. 100 gr irmik içinde yaklaşık 360 kcal. Enerji vardır.lütence zengin un olup İrmik helvası; irmik, şeker, yağ, fıstık ve sudan imal edilen geleneksel tatlarımızdan birisidir. Sıcak sıcak yenmesi lezzetine lezzet katar.
KÖPÜK HELVASI
Köpük helvanın üretim yönteminde ana maddelerini; şeker, su, çöven  (Saponaia officinalis) oluşturmaktadır. Şeker, su içerisinde eritilip kaynatılarak ağda haline getirilir ve içerisine çöven suyu eklenerek karıştırılır ve böylece beyaz renkte, hafif sert kıvamda, yarı akışkan özellikte köpük helva elde edilir. Köpük helva yılın her mevsiminde tüketilmekle birlikte, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde tüketiminde artış görülebilmektedir. Tahin ile karıştırılarak servis edilmesi tavsiye edilir.
Teşekkürler Necmi Usta, ellerine sağlık...