62’nci Uluslararası Nasreddin Hoca Festivali; Nasreddin Hoca’nın yaşadığı, ebediyete göçtüğü ve türbesinin bulunduğu Akşehir’de kutlanmaya başlandı.

Yıllardır uluslararası seviyede düzenlenmekte olan festivalin amacı; sosyal yaşama canlılık katmak, unutulmaya yüz tutmuş kültürlere sahip çıkmak ve pek tabi ki esnafa ekonomik getiri sağlamak.

Akşehirliler; yemek kültürünü, oyunlarını, düğünlerini, gelenek ve göreneklerini yaşatarak, dünü yarınlara olduğu gibi çocuklarına aktarmak ve hatta diğer yörelere de örnek olmak maksadıyla doyurucu programların yapılmasını umuyor.

Şehrimizde bulunan müteşebbis ve emekçilerin, ter dökerek ürettikleri mamulleri, Türkiye ve dünyaya pazarlamak için, fuar organizasyonlarının yapılmasını umuyor.

Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle yapılan festivale, her dönem Bakan seviyesinde katılım olmasına rağmen, 20 yıllık AK Parti iktidarında geçmişte Başbakan, günümüzde Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın programlara katılmasını umuyor.

Her ne kadar Nasreddin Hoca ruhuna yakışmıyor olsa da vatandaş, alışılagelmiş konserlerin yapılmasını umuyor.

Pandemi tedbirlerine riayet edilerek, açık hava tiyatro alanındaki kapasiteyi yarıya düşürüp, Akşehirli sanatçıların mağduriyetleri göz önüne alınarak, sahneye çıkmalarını umuyor.

Dolayısıyla, yerel sanatçılarımız da kendilerine sahip çıkılmasını umuyor.

Halk, temsili Nasreddin Hoca olarak cübbe ve kavuk giyen kişinin, hocanın tarzına uyan nükteli ve bilgin bir kişiliğe sahip olmasını umuyor.

Yine bu kişinin, resmi açılış programının akabinde yenilen yemekten hemen sonra Akşehir’i terk etmemesini umuyor.

Hocanın çarşıda, pazarda esnafları ziyaret etmesini, sokaktaki çocuklara mesajlar vermesini, kurumları dolaşmasını, tarihi mekanları ziyaret etmesini, hatta kiraz bahçesinden bizzat tescilli “Akşehir kirazı” toplamasını umuyor.

Isparta ve Burdur’a bağlı köylerde bulunan Lavanta tarlalarını görmek için bile tur şirketlerinin akın ettiğini görenler gıpta ediyorlar.

Akşehir’in binlerce yıllık tarihi olduğunu, birçok görsel doğal güzelliklerin bulunduğu şehre, bu tür organizasyonların neden yapılmadığını soranlar, Akşehir’imize de turistik turların yapılmasını umuyor.

Akşehirliler, sahip oldukları Nasreddin Hoca gibi bir değerin kıymetinin layıkıyla bilinmesini, artık maddi ve manevi daha iyi değerlendirilmesini umuyor.

Esnaflar en azından 5-10 Temmuz tarihlerinde, dışarıdan akın akın gelen ziyaretçilerin, sokak ve caddeleri doldurduklarını görmek ve şehrin ekonomisine katkı sunulmasını umuyor.

Yoksa ellerinde çekirdek, bir aşağı bir yukarı volta atan hemşehrilerimiz, zaten her zaman başımızın tacı diyorlar.

Akşehir’in adını dünyaya duyuran alim, din adamı ve filozof gibi sıfatların sahibi, Nasreddin Hoca adına düzenlenen festival, istenilen seviyeye ulaştırılamadığından, maalesef getirisi de olmuyor.

Beklentilerini ötelemekten usanmış olan vatandaşımız, her 5-10 Temmuz sonrasında, yine tekrar olacağı buydu, dememeyi umuyor.