Dereçineli 1915’li İbrahim hikayesiydi kulaklarımda yankılananlar. “Paşam Paşam, Yonan Yakasenek köyüne gelmiş. Babam asker. Duydum ki sünnet olmayanları askere almıyorlarmış. Beni de sünnet ettirin, beni de cepheye gönderin.”

Peki ya Çiftlik köylü Elif’in hikayesini duydunuz mu? Aradan geçen yüzyıl içinde kurtuluşun unutulan kadın kahramanı Çiftlikli Elif. Kağnısı ile cepheye düşünmeden koşan Elif Kız’ın hikayesi de içinizi burkar, dinlerken gözleriniz dolar…  

Düşman yanı başındadır Çiftlik köyünün. Top seslerini işiten köylüler, korkmazlar bekler onlar da seslerin geldiği yönde… Beklerler, gelirse düşman çiğnetmeyeceklerdir namuslarını. Çiftlikli Ali gibi, Musa gibi düşünmeden şehit düşeceklerdir vatanın kutsal bağrında.

Peki, Ömer’i hiç mi duymadınız, Çiftlikli Ömer. Babası harbe gidince 5-6 yaşındadır Ömer. İshaklı İstasyonu kenarında hayvanlarını otlatmaktadır. İstasyonda duran trenden inen Ali Çetinkaya ile tanışması hayatını değiştirir.

Duydunuz mu hiç; “Dağ başını duman almış” marşının Çiftlik köyünde askerlerce söylendiğini… Çiftlikte askerin 9 ay burada konakladığını, kahraman Çiftliklilerin evlerini askere açtığını.

Pek çok anıyı toplamak için yollara düştük yine. Geçtiğimiz yıl Dereçine’nin Milli Mücadele tarihini yazarken şahit olmuştum insanların gözlerindeki vatan sevgisine. Bu yıl da Yeşilçiflik’te şahit oluyorum. Elif’in, Mustafa Kemal’in kağnısı dediği kağnıya, Hindistan’da esir kampında bulunan Sıhhiye eri Çiftlikli Hüseyin’in er mektubuna.

Dereçine ve Yeşilçiftlik beldeleri Milli Mücadele’de etkin rol oynamıştır. Dereçine’de Reşat Çiğiltepe’nın 57. Tümeni, Yeşilçiftlik’te ise 1. Kolordu’ya bağlı 15. Tümen ve bu tümene bağlı 38. Piyade Alayı (Yb. İlyas Zeki) 45. Piyade Alayı (Bnb. Ali Rıza) 56. Piyade Alayı (Yb. Mehmet Fehmi-Tınaz) 9 ay boyunca burada harp için hazırlanmıştır. Burada yaşayan köylüler; askere ev sahipliği yapmış, aşını, ekmeğini bölüşmüş, askerle birlikte siper kazmıştır. 

Büyük Taarruz’un 100. Yılında bu iki beldede bir dizi etkinliklerin olacağını ben de sizler gibi basından takip ettim. Kutlamaların 99. yılında yani geçen yıl, Dereçine ve Yeşilçiftlik Belediyeleri ilk kez Zafer yürüyüşü yapmışlardı. Zafer yürüyüşünde Dereçine’de bir caddeye, Şehit Bilge İlhan İsmi verilmiş, Tarihi ve Kültürü ile Dereçine adlı eserin gala gecesi yapılmıştı. Yeşilçiftlik’de ise bir dizi etkinlik ile zafer yürüyüşü yapılmıştı.

Bu yıl ise iki Belediye Başkanı; Ömer Yıldız ve Mehmet Ali Sakal, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı etkinliğe dahil oldular. Bu yılın 24 Ağustos etkinliklerinde ise yine bölge halkını konu üzerine aydınlatmak amacıyla İlber Ortaylı ve Emre Kongar gibi ulusal bazda önemli yazarlar konferans verecek, çeşitli temsiller yapılacak ve konserler düzenlenecek. Bu vesile ile de vatan gönüllüsü, Türkiye aşığı iki belediye başkanını kutlar, zaferin 100. yılında isimlerinin tarihe geçtiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Not: Yeşilçiftlik ve Dereçine ile ilgili Milli Mücadele çalışmalarımız devam ediyor. “Milli Mücadele’de Dereçine” ve “Zafere Giden Yolda Yeşilçiftlik” adlı kitap çalışmalarımızı Cumhuriyet’in yüzüncü yılına yetiştireceğimize inanıyorum.