Akşehir halkının daha hijyenik koşullarda hizmet alması için denetimlerini sürdüren Zabıta ekipleri, ilçe genelinde faaliyet gösteren marketlerde; işyeri açma, çalışma ruhsatı, hijyen kuralları, genel temizlik kurallarını ve fiyat tarifelerini denetledi. Yapılan denetimlerde satışa hazır ürünlerin son kullanma tarihi, fiyat etiketi ile kasa fiyatının aynı olup olmadığı kontrol edilerek, eksiklikler tutanakla kayıt altına alındı.

Haksız Fiyat Artışları için ALO 175

Haksız fiyat artışı yapan firmalara, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından idari yaptırımlar uygulanıyor. Kurul, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman Bakanlıkları ile TOBB, TESK, üretici ve tüketici örgütleri, perakende sektörü temsilcilerinden oluşuyor.

Ticaret Bakanlığı'nın saha çalışmalarından elde edilen veriler, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilerek önce firmaların savunmaları alınıyor, daha sonra haksız fiyat artışında bulunduğu tespit edilenler hakkında 10 bin liradan 100 bin liraya, stokçuluk yaptığı tespit edilenlere ise 50 bin liradan 500 bin liraya varan idari para cezası uygulanıyor.

Fahiş Fiyatlarla ilgili denetim yetkisi, Ticaret İl Müdürlüğü’ne ait bulunuyor. Konuyla ilgili şikayetler, bağlı bulunan ildeki Ticaret İl Müdürlüğü’ne veya Ticaret Bakanlığı ALO 175 Hattına bildirilebiliyor.