İyi Parti Konya Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi olan Fahrettin Yokuş, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; Çin Hükümetinin Doğu Türkistan'da yüz binlerce Uygur ve Kazak Türkünü kamplarda topladığını ve asimilasyona tabii tuttuğunu ifade ederek, Türkiye’nin bu gelişmelere sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

Yokuş konuşmasında; “Çin devleti 2014 Mayısında Doğu Türkistan'da "Terörist Şiddete Darbe Vur" kampanyası başlatarak Doğu Türkistan Türklerine katliama girişmiştir. O tarihten bugüne kadar, şiddet artarak devam etmektedir. Bu bir asimilasyon projesidir. Şu anda 3 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı Uygur, Kazak Türkü Çin'de "eğitim kampları" adı verilen zulüm kamplarında inim inim inlemektedirler. Bu kamplarda her gün onlarca Türk, Müslüman şehit olmaktadır. Bu kamplara Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin, İnsan Hakları Örgütü temsilcilerinin ve medya mensuplarının girmesi yasaktır. Doğu Türkistan'ın Hotan ve Kaşgar illerinde yaşayan halkın yarıdan fazlası maalesef ya tutuklu ya da bu eğitim kamplarında gözetim altındalar. Daha üzücü olanı, Doğu Türkistan'da yaşayan Türklerin ülke dışında yaşayan akrabalarının olmasının suç sayılmasıdır. Özellikle Çin'in belirlemiş olduğu 26 devlette yaşayan Çin'den ayrılmış göçmen Uygur Türkleri akrabaları olduğu gerekçesiyle Çin'de gözetim altında tutulmaktadır. Bu ülkelerin başında da Türkiye, Malezya, Endonezya gibi Uygur Türklerinin yaşadığı devletler vardır.’’sözlerine yer verdi.



İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün geçtiğimiz Eylül ayında Doğu Türkistan'daki ölüm kamplarıyla ilgili raporunda Çin'in insanlık dışı zulmünü bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğunu, başta Türkiye olmak üzere Doğu Türkistanlı Türklerin yakınlarının yaşadığı 26 ülkeye bazı önerilerde bulunduğunu hatırlatan Fahrettin Yokuş, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye’den; Türkiye'deki Uygur sığınmacıları geri göndermemesini, kısa süreli oturma izinlerini uzun süreli hale getirmesini istediğini belirtti.



Diğer yandan, Kanada'nın başını çektiği Fransa, Almanya, İsviçre, Hollanda, Avusturya, Finlandiya ve İsveç gibi Avrupa ülkelerinin Çin'de bulunan toplam 15 büyükelçisinin Çin Hükümetine bir mektup yazarak Uygur Türklerine yapılan zulümlerin kaldırılmasını talep ettiklerini söyleyen Yokuş, batılı ülkeler tepki gösterirken Türkiye’nin sessiz kaldığını iddia etti ve ‘’Meclis Başkanı ne yapıyor Çin’de? Doğu Türkistan’a gidip o kanın hesabını sormalı.’’ diyerek Binali Yıldırım’ın Çin’e gerçekleştirdiği ziyareti eleştirdi.