13. yüzyıldan itibaren Anadolu’dan sonra Kırım ve Balkanları da içine alarak köylere kadar yayılan önemli bir teşkilat olan Ahilik; temelinde fütüvvet anlayışına bağlı olarak ortaya çıkan, kendine özgü ilke ve prensipler ortaya koyarak toplum içinde yer alan bütün iş ve meslek sahiplerinin teşkilatlanmasını sağlamıştır.

Anadolu Selçukluları Dönemi’nden itibaren varlığını sürdüren Ahilik Teşkilatı; bir yandan iktisadi kurum, diğer yandan dini ve mesleki eğitim veren zaviyeleriyle Anadolu’da benzerine az rastlanan bir teşkilat olarak varlığını sürdürmüştür. Ahiler, Ahi babaları tarafından kurulan zaviyelerinde bir taraftan tüccar ve esnafın ahlaki terbiyesiyle uğraşırken diğer taraftan da zaviyelerine gelen yolculara yemek ikramı, dervişleri barındırma ve fakir fukaraya yardım etme gibi hizmetlerde bulunmuşlardır. Bu bağlamda Anadolu’nun birçok yerinde kurdukları birçok zaviye, vakıf, çiftlik ve mescidin varlığı, teşkilatın kültür tarihimiz için ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu ortaya koymaktadır.

Akşehir ve yöresi; Türkiye Selçuklu Devleti’nin Anadolu’ya açılan bir kapısıdır. Bundan dolayı bölgeye Ankara’dan ve Kırşehir’den Türkmen göçleri özelikle 1261 yılında Moğol saldırıları ile birlikte daha da artmış, bu bölgeye de bu sebeple yoğun bir şekilde Ahi göçü yaşanmıştır. Türkmen ve Ahilerin göç ettiği yerleşim alanlarından birisi de günümüz de Sultandağı İlçesine bağlı Yeşil Çiftlik beldesidir.   Yöreye gelen Ahiler ile birlikte, Ahilerin bulunduğu noktalarda; han, hamam, cami, zaviye ve çeşitli vakıflar da kurulmuştur.

1466 Mufassal defterine göre Yeşil Çiftlik’te ahiler bulunmaktadır. Burada yaşayan Ahiler, genel olarak ziraat ve meyvecilikle uğraş vermişlerdir. 1466 Mufassal Defterine göre Çiftlikte yaşayan Ahiler şunlardır:

Ahi Teberrük: 1466 yılı öncesinde Çiftlik köyünde yaşamıştır. Teberrük’ün oğlu İvaz ise burada bir tımar sahibidir.

Ahicük: 1466 Mufassal defterinde ismi Ahicük olarak kayıt edilmiştir. Burada kişinin teşkilata yeni girdiği anlaşılmaktadır. Ahicük…. Oğlu Mehmet, Çiftlik’te; ailesinin tarımda koşum gücü için bir tek öküze sahip olunan toprakları vardı ve yarı çift vergisi vermekteydi.

Ahi Hacı: Kendisine ait bir çiftlik genişliğindeki arazileri ekip biçmekte idi. Yılda bir kez toprak vergisi vermekteydi.

Ahi Hoşi: Kendisine ait bir çiftlik genişliğindeki arazileri ekip biçmekte idi. Yılda bir kez toprak vergisi vermekteydi.

Ahi Beyazıd: 1466 tarihinden önce Çiftlik’te yaşamaktaydı. Mahmad adında bir oğlu vardı. Ahi Beyazıd’ın bir çiftlik genişliğinde olan arazisini oğlu ekip biçmekte ve devlete yılda bir kez toprak vergisi vermekteydi.