banner8

banner9

banner28

banner29

banner10

“YENİ SOBADA ÖNCE ODUN YAKILMALI”

Kömür sobası zehirlenmeleri konusunda bilgi paylaşımında bulunan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun; sobaların kullanma kılavuzuna uygun şekilde yakılması gerektiğini ve zehirlenmelerin yetersiz bacalardan kaynakladığını söyledi.

GÜNDEM 09.12.2020, 00:09 08.12.2020, 17:02 Haber Merkezi
2151
“YENİ SOBADA ÖNCE ODUN YAKILMALI”
banner12

Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da konutların ucuz ısıtılabilmesi amacıyla kömür sobasının yaygın olarak kullanıldığını hatırlatan MMO Konya Şube Başkanı Altun; kömür ve bacalardan kaynaklanan ve yaşamlara mal olan kazaların ise bilgi ve eğitim eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Altun’un konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Bu mevsimlerde kömürlü sobaların neden olabileceği ölümcül kaza riski arttığından, sobaların bilinçli olarak nasıl kullanılması gerektiği vatandaşlarımıza hatırlatılmalı ve konu ile ilgili geniş bir çalışma yapılmalıdır. Bu nedenle sobanın tutuşturulması ve yakılması ile ilgili olarak bazı temel noktaların vurgulanması vatandaşlarımız açısından faydalı olacaktır.

Yeni alınan sobada odun yakılmalı

Soba kullanımında, üretici firmanın vermesi gereken kullanma talimatına uyulmalı, yeni alınan bir sobada bir-iki saat süre ile odun yakılmalıdır. Böylece soba ve boru içindeki nem alınmış olur. Her tutuşturma işlemi öncesinde sobanın külü mutlaka temizlenmeli, sobayı tutuşturmak için öncelikle benzin, gazyağı ve ispirto gibi yakıtların kullanılmasından emniyet nedeniyle kaçınılmalı, tutuşturma esnasında tüm klapeler açık tutulmalıdır.

Alttan yanmalı sobalarda tutuşturma işlemi, ızgara kapısından veya üst tarafındaki kömür doldurma kapağından sobaya bir miktar kağıt ve odun parçası konularak gerçekleştirilir. Tahta parçaları tamamen tutuştuktan sonra sobaya 2-3 kg tozsuz kömür atılır. Atılan bu kömür yaklaşık yarım saat sonra kor haline gelince sobaya tekrar kömür atılır. Daha sonra ayar klapeleri yardımı ile soba yanma şiddeti istenildiği şekilde ayarlanır. Kömür azaldıkça sobaya istenilen şekilde kömür konulur.

Soba yakılırken tüm kapakları kapalı tutulmalıdır

Üstten yanmalı sobalar taze kömürle doldurulur. Üstüne az miktarda odun konulur, odun tutuşturulduktan sonra kömür en üst tabakadan yanmaya başlar, daha sonra ayar klapeleri ile sobanın istenildiği şiddette yanması sağlanır, sobadaki kömür tamamen yandıktan sonra külü boşaltılır, soba yeniden doldurularak tekrar yakılır. Kömür veya odun tıka-basa konulmamalı, üzerinde boş yer bırakılmalı, yanma süresince sobanın ayar klapeleri dışında tüm kapakları kapalı tutulmalıdır. Yanış sırasında arada sırada ızgara üzerindeki küller silkelenmelidir. Soba üzerinde bulunan ateş tuğlalarına zarar vermemek için büyük odun ve kömürler sobaya konurken dikkatli olunmalıdır. Kömürde verimli ve iyi yanma için kömürün tane iriliğini 18-50 mm olması önerilir.” (İHA)

banner13
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner11
20
parçalı bulutlu