Milletvekillerinin, seçildikleri yani temsil etme görevini üstlendikleri illerin sorunlarını dile getirme ve çözüm için projeler hazırlayıp bu projeleri kabul ettirme konusunu partilerinin önünde tutmaları gerektiğini, yeri geldikçe dile getiriyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiği Kenevir Ekimi konusunda Konya Milletvekillerini işte böyle bir sınav bekliyor.

Kenevir yetiştiriciliği ve kontrolüne dair 2016 tarihli yönetmelikte, izinli kenevir yetiştiriciliği yapılabilecek 19 il sıralanıyor. Geçmişte kenevir yetiştirilen illerden olan Konya, nedense bu 19 il arasında yer almıyor. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konya Ovasının sorunlarını paylaştığı bir Meclis konuşmasında bu hususa değindi. Su ihtiyacı fazla olan ve onlarca obruk oluşan ovada, su tüketimi az olan bitkilerin üretiminin önemini vurgulayarak Konya’nın, kenevirin ekilebileceği iller arasına alınmasını istedi.

Diğer taraftan, geçtiğimiz hafta Konya’da bir Kenevir Çalıştayı yapıldı. Selçuk Üniversitesi, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Konya Ticaret Borsası işbirliğinde düzenlenen Çalıştayda, Konya’nın kenevir üretiminde önemli bir bölge olabileceğine işaret edildi. Çalıştayın sonuç raporunun, ilgili kurumlarla paylaşılacağı açıklandı.

Konya Ovasında tarım planlanırken hangi bitkilerin ekileceği kararı eldeki su kaynaklarına bakılarak verilmemiş olsa gerek, göller birer birer kuruyor. Fazla su istemeyen kenevirin ekilmesi, bu özelliğiyle de oldukça önemli. Kaldı ki kenevirin endüstriyel kullanımı açısından ekonomik değeri çok ama çok yüksek.

İşte bütün bu nedenlerle, Konya Milletvekillerinin konuyu gündemde tutarak el birliğiyle çözüme ulaştırmak için zaman kaybetmeden harekete geçmeleri gerektiğine inanıyorum. Kalaycı’nın attığı adım ve Çalıştay Sonuç Raporu üzerinden gerekli çalışmaları yapması beklenen 14 milletvekili daha var. Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde, Belediye Başkanlarının iktidar partisinden olmasının o il ve ilçelere getireceği avantajlardan bahsediliyor. Milletvekili genel seçimlerinde de sıkça dile getirilen bu yaklaşım, pratikte ne kadar doğru bilemem ama Konya’nın 15 milletvekilinden 10’unun AK Parti’li vekiller olduğunu hatırlatmak isterim. Kaldı ki hangi partiden olurlarsa olsunlar, 15 vekilin 15’i de Konya Milletvekili.

Belki de TBMM’de milletvekillerinin oturma düzenini Partilere göre değil, illere göre yapmalı. Hani partiler, Belediye Meclis Üyesi listelerine aldıkları isimlerle ‘Tanışma ve Kaynaşma Toplantıları’ yapıyorlar ya. Mecliste de vekiller tanışıp kaynaşmış olurlar.