Önceki gün sabah saatlerinde meydana gelen olayda; mahallede bulunan markete gitmek üzere evlerinden çıkan 21 ve 14 yaşlarındaki iki kız kardeş, başıboş dolaşan köpeklerin saldırısı üzerine kaçmaya çalıştılar. Kardeşini korumak isteyen 21 yaşındaki genç kızın, köpeklerin saldırması sonucu yere düşerek vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandığı öğrenildi.

Danıştay’dan Emsal Karar

2019 yılında, Konya’nın Karatay ilçesinde meydana gelen benzer bir olayda; sahipsiz sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan ve ısırıldığı için kuduz tedavisi gören bir vatandaş, ilçe belediyesine açtığı 3 bin TL’lik manevi tazminat davasını kazanmış, Danıştay 8. Dairesi ise Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın da hasım konuma eklenmesi gerektiğini belirterek kararı kanun yararına bozmuştu.

Konya 1. İdare Mahkemesi; “Evsel atıkla beslendikleri ve her zaman yiyecek bulamama ihtimallerinin bulunduğu hususları da dikkate alındığında, kamu hizmetinin devamlılığı esası gereğince belediyelerin görevinin, sokak köpeklerinin gerekli bakım ve kontrollerini yaptıktan sonra alındıkları ortama bırakılmaları ile sona ermeyeceğini” belirtmişti.

Sokak hayvanlarını toplayıp rehabilite etme konusunda davalı idarenin görevini gereği gibi yapmadığı ve kusur sorumluluğunun bulunduğu şeklindeki karar, Karatay Belediye Başkanlığı tarafından temyiz edilmiş, Danıştay 8. Dairesi; olayın özelliğine göre müteselsilen sorumluluğu bulunan Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın da hasım konumuna eklenmesi gerekirken sadece Karatay Belediye Başkanlığı husumetiyle karar verilmesinin yürürlükteki mevzuata aykırı bir sonucu ifade ettiği gerekçesiyle kararı bozmuştu.

Danıştay 8. Dairesi’nin Resmi Gazetede de yayımlanan kararında; “Dairemiz, mevzuat hükümlerini değerlendirerek sahipsiz hayvanların, başta köpekler olmak üzere korunması, bakım ve gözetimi, saldırgan olanların eğitilmesi ve sahiplendirilmesi, hayvan bakımevlerinin kurulması vb. birtakım görev ve sorumlulukların valiliklere, büyükşehir ve ilçe belediyelerine ait olduğu tespitini yapmış ve akabinde kamu idarelerinin yapmakla yükümlü bulundukları hizmetleri gereği gibi ifa etmekle beraber bu hizmetin işleyişini sürekli olarak kontrol etmek ve hizmetin yürütülmesi sırasında gerekli önlemleri almakla da yükümlü olduğu, idarece bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi suretiyle hizmetin kötü veya geç işlemesi ya da gereği gibi işlememesi sonucunda bir zarara sebebiyet verilmiş olmasının, idareye hizmet kusuru nedeniyle meydana gelen maddi veya manevi zararları tazmin sorumluluğu yükleyeceği kanaatine varmıştır. Vatandaşın sokakta sahipsiz hayvanlara bakmış olması, yiyecek içecek vermiş olması belediyelerin sorumluluğunu kaldırmaz. Belediyeler halka hizmet sunmayı bir yükümlülük olarak üstlendiği kadar sokak hayvanlarına karşı da aynı yükümlülüğü üstlenmek zorundadır” ifadeleri yer almıştı.

Vatandaş Ne Diyor?

Şehrin çeşitli mahallelerinde vatandaşlar tarafından beslenen sokak hayvanlarından özellikle köpeklerin sayılarının, yapılan kısırlaştırma işlemlerine rağmen artmaya devam etmesi dikkat çekiyor.

Akşehir Belediyesi yetkililerince şehir dışından getirildikleri tahmin edilen sokak köpekleri rehabilite edilmeye çalışılırken, hayvanların barınaklarda kalıcı olarak tutulamayacağı yönündeki yasa gereği köpekler yeniden doğal ortamlarına bırakılıyor.

Vatandaşlar, yiyecek bulamadıkları için zaman zaman saldırganlaştıklarını düşündükleri köpeklerin barınabilmeleri ve kendileri açısından da tedirginlik yaratmamaları için şehrin dışında, yine doğal ortamda yaşayabilecekleri çözümler bulunmasını istiyorlar.

Şehrin giriş ve çıkışlarındaki besleme noktalarının artırılmasının yararını dile getiren vatandaşlar; maliyeti yüksek olmayan, çadır benzeri ya da tahtadan yapılmış ve branda ile örtülmüş kulübelerde bu hayvanların barınabileceklerine, mama ve lokantalardan temin edilecek yemek artıkları ile de beslenmelerinin soruna çözüm olabileceğine dikkat çekiyorlar.