Birleşmiş Milletler 2018 Dünya Uyuşturucu Raporunda uyuşturucu trafiğinin kilit noktalarından biri olduğu belirtilen ülkemizde en fazla madde kullanım bozukluğu 25-29 yaş grubunda görülüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2018 Türkiye Uyuşturucu Raporunda ise madde kullanımında en yüksek artışın 5-14 yaş grubunda kaydedildiği bilgisi yer alıyor.





BM Dünya Uyuşturucu Raporuna göre dünyada 31 milyon uyuşturucu bağımlısı var. 275 milyon kişi ise hayatları boyunca en az bir kez uyuşturucu kullandığını belirtmiş. Raporda en çok dikkat çeken başlıklar arasında, DARKNET denilen internet erişim ağı yer alıyor. Karanlık İnternet olarak da bilinen, herkesin ulaşamadığı, sadece kendi kullanıcılarına izin veren arama motoru üzerinden yapılan uyuşturucu ticaretinin yıllık 300 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor.





T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan 2018 Türkiye Raporunda konunun; Uyuşturucu Arzıyla Mücadele, Önleme ve Eğitim, Tedavi ve Rehabilitasyon olmak üzere 3 başlık altında eş zamanlı mücadele gerektirdiği vurgulanıyor. Uyuşturucu arzıyla mücadelede Narkotim ve Alan Denetimi Projeleri ön plana çıkarken, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) ve Yeşilay’ın çalışmaları da raporda yer alıyor. Her iki raporda da madde bağımlılığı ile devlet, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, emniyet güçleri ve ailelerin topyekün mücadele etmesi gerektiğinin altı çiziliyor.





Neden kullanıyorlar?





Gençleri uyuşturucuya iten en önemli 2 sebebin eğlence ve yoksulluk vb. zor koşulları unutma isteği olduğu belirtiliyor. Merak, özenti, kendini ispat etme çabası ve aile sevgisinden yoksun olma da diğer etkenler arasında yer alıyor.





Uzmanlar, çocukları bağımlı olan aileleri; çocuğa bir suçlu gözüyle bakmak yerine, tedavi edilmesi gereken bir hasta olduğunu unutmamaları yönünde uyarıyorlar.