2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadelede Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın Sunuş yazısında, Cumhurbaşkanı R.T.Erdoğan şu tespiti yapıyor; ‘’Manevi değerlerimizin sağladığı kalkan sayesinde, uyuşturucu kullanımı diğer ülkelere göre düşük seviyelerdedir ancak, BİR TEK EVLADIMIZIN DAHİ uyuşturucu batağına düşmesi, bizim için kabul edilemez.’’

Ne yazık ki kullanım diğer ülkelere göre düşük seviyede olsa da; Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin 2017 yılı Raporu’na göre, Türkiye sentetik uyuşturucu kullanımı sonucu ölümlerde, Avrupa ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor. Bağımlılık yaşının 10’a indiği ülkemizde 2017 yılında yüksek dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle 580 kişi yaşamını yitirdi.



‘Medya sorumluluk alınca çok şey değişiyor’



2017 yılının Kasım ayında düzenlenen Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü Sempozyumu’nda, medyanın bu konudaki sorumlulukları tartışılırken, uyuşturucu kullanımı ile ilgili haberlerin verilişinde kullanılan dilin çok önemli olduğu hatırlatılmıştı. Konuşmacılar, medyada konu işlenirken, sorunun sadece belirli bir alt kültürel gruba, parçalanmış ailelere ya da sokak çocuklarına özgü olduğu izlenimini yaratacak iletilerden kaçınılması gerektiğini vurgulamışlardı. Ayrıca, uyuşturucunun kullanım şekliyle ilgili ayrıntılara yer verilmemesi, risk grupları için merak uyandırıcı ve teşvik edici haberlerden kaçınılması, uyuşturucu ile mücadelede başarı hikayelerine sıklıkla yer verilmesi konusunda medyanın uyarıldığı sempozyumda konuşmacılar,  ısrarla şu ana fikrin altını çizmişlerdi:



‘’Amaç madde bağımlılığını aza indirmek değil, kullanımı ortadan kaldırarak bu konuyu milletin ve ülkenin gündeminden tamamen çıkarmak olmalıdır. Medya sorumluluk alınca çok şey değişiyor. Bağımlıların toplumsal konumunu değiştirmek ve tedaviye rağbeti artırmak için, hep birlikte bir mücadele başlatılmalıdır.’’



Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Eylem Planı’nın, ‘Uyuşturucu ile Mücadelede İletişim’ konu başlıklı 3.bölümünde tanımlanan görevlerden bir tanesi de; uyuşturucu ile mücadele eden kurumların faaliyetlerinin, her türlü yayın organında (yazılı, görsel, sosyal medya) yer almasının ve tanıtılmasının sağlanmasıdır. 



Pervasız Gazetesi olarak; ilgili kurumların, bu görevi yerine getirmek yani medyayı etkin olarak kullanmak için bulunacakları her türlü girişimde,  üzerimize düşeni yapmaya hazırız.