Hüseyin Çığ’ın verdiği bilgiye göre; pandemi nedeniyle bir süre ara verilen ücretsiz seyahat uygulamasının tekrar başlatıldığı hatırlatılan ortak açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yönlendirmesi ve TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan uygulamayla, hareketi kısıtlı engelli üyelerimize seyahatleri esnasında destek olunması amacıyla Turuncu Masa hizmeti verilmeye başlanmıştır. Engelli dostu olarak düzenlenen garlar, istasyonlar, trenler ve hizmetlerden yararlanmak için destek personeli görevlendirilmesi sadece engelli kişiler değil konfederasyonlarımızca da takdir toplamıştır.

Burada çok önemli bir hususun da altını özellikle çizmek istiyoruz: Bizlere sunulan engelsiz seyahat hakkının istismar edilmemesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Konfederasyonlar olarak TCDD Taşımacılık yetkililerinden aldığımız resmi bilgilere göre, göz ardı edilemeyecek oranda engelli vatandaşın bir veya birden fazla bilet aldığı halde trene binmediğini öğrenmiş bulunmaktayız.

Pandemi nedeniyle yarı yarıya bilet satışı yapılan trenlerde seyahat etmek isteyen vatandaşlar bilet bulamamakta, ihtiyacı olmasına rağmen seyahat edememektedir. Bunun önlenebilmesi, üyelerimizin devletçe verilmiş olan hakları suiistimal etmemelerinin sağlanması, en önemlisi de sınırlı kamu kaynaklarının verimli kullanılabilmesi için engelliler olarak bizler de katkı sunmalıyız. Engelli vatandaşlarımızdan; sadece seyahat etmeyi planladıkları trene bilet almalarını, binmeyecekleri trene ait biletleri iptal ettirmelerini istiyoruz.

Unutmamalıyız ki bilet almamıza rağmen yolculuk etmediğimiz her koltuk bedeli hem devlete hem millete külfettir. Bu sebeple yetkililerle mutabık kaldığımız üzere; 2 kez bilet alarak trene gelmeyen ücretsiz seyahat hakkına sahip kişilerin 180 gün boyunca bu haklarını kaybedeceklerini, bu durumu alışkanlık haline getirenlerin ise bu haklarını süresiz olarak kullanamayacaklarını duyurmak istiyoruz. Bu düzenleme, ücretsiz seyahat hakkına sahip tüm kişileri kapsamaktadır.

Bu vesileyle, engellilerin hayatını kolaylaştıran, günlük hayata karışmalarına, işlerine güçlerine ulaşmalarına destek olan herkese ve her kesime bir kez daha teşekkür ediyoruz.”