İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyon toplantısında cezaevi çalışlarının sorunlarını dile getirdi.





Sayıları 60 bini bulan ceza infaz koruma memurlarının çok ciddi sorunları olduğunu söyleyen Fahrettin Yokuş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:





“Cezaevlerimizin genel sorunlarını sıralayacak olursak; yasalardan kaynaklı sorunlar, Cezaevi yönetiminden kaynaklı sorunlar, Cezaevi çalışanlarının bireysel eylemlerinden oluşan sorunlar, Mahkûm ve tutuklulardan kaynaklanan sorunlar olduğunu söyleyebiliriz. Biz cezaevindeki mahkûm ve tutukluların hayat standardını yükseltmek, onları topluma yeniden kazandırmak için olağanüstü çaba sarf etsek de orada çalışanların sorunlarını çözemezsek, onları huzurlu ve mutlu bir şekilde çalışır hâle getiremezsek inanınız bu sorunları yıllarca konuşur ve tartışırız.





Cezaevinde çalışan 60 bine yakın memurun yani ceza infaz koruma memurunun ücretli mahkûm olduğunu düşünmek zorundayız. Bu kişilerin hem cezaevi içinde hem cezaevi dışında büyük sorunları var. Bir kere, bunların sendikal hakları yok ve niye olmadığını anlamak da çok zor. Adalet Bakanlığı personelinin hakkı var, ceza infaz koruma memurlarının yok. Önce bunu düzeltmemiz lazım.





Ceza infaz koruma memurunun toplum nazarındaki (kendi ifadeleriyle) kötü imajı, hakaret, tehdit ve iftiraya maruz kalmak, kalitesiz üniforma, maddi sıkıntı, 7/24 nöbet, fazla mesai ücretleri, sosyal haklarının yetersizliği, kapasiteyi aşan mahkûm sayıları dolayısıyla sıkıntılar, artan iş yükü, güvenlik hizmetleri sınıfına geçmemeleri. Yani temel birçok sorunları var.”





Komisyon olarak bütün bu sorunların tartışıldığı bir gündem oluşturulmasını öneren Yokuş, Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile ortak bir komisyon halinde de çalışılabileceğini sözlerine ekledi.