Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu ile Sağlık Bakanlığı arasında, tuz ve şeker kullanımının azaltılmasına yönelik bir protokol imzalandı.





‘’Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü’’ ile her yıl besinlerdeki tuz kullanımı yüzde 4, şeker kullanımı ise yüzde 5 oranında azaltılacak. Protokol doğrultusunda masalardan tuzlukların kaldırılacağı, uygulamaların Beslenme Konseyi tarafından izleneceği öğrenildi. Daha önce de Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan bir genelge ile kamu binalarında tuz ve şeker kullanımının azaltılması istenmişti.





Tuz ve şekerin aşırı kullanımı, insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Günlük sodyum ihtiyacının üzerinde tüketilen tuz, felç ve beyin kanamasına yol açarken, gün içerisinde tüketilen 10 adet küp şekerin de kanser riskini arttırdığına dikkat çekiliyor. Yemeklerde tuz yerine baharat çeşitlerinin tüketilmesi, şeker ihtiyacının ise meyvelerden karşılanması öneriliyor.