Genelgede, tüm sınır kapılarında 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren hayata geçirilmesi istenen tedbir ve uygulamalar; yabancı ülke vatandaşları, ülkeye dönen Türk vatandaşları, yurt dışında yaşayan ve izin ya da tatil amaçlı giriş yapan vatandaşlar ve dış ticaret sektöründe çalışan personel için ayrı ayrı belirtilmek suretiyle şu şekilde sıralandı:

*Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan gelen uçuşlar bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar durduruldu. Başka bir ülkeden gelmekle birlikte son 14 günde, belirtilen ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilerden; ülkemize girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edilecek ve bu kişiler Valiliklerce belirlenecek yerlerde 14 gün süreyle karantinaya alınacak.

*Afganistan ve Pakistan’dan ülkemize gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina süresi 10 gün olarak uygulanacak olup karantinanın 7. gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde sonlandırılacak.

*Son 14 günde, belirtilen 8 ülkede bulunan kişilere yönelik uygulanacak olan zorunlu karantina, valiliklerce belirlenen yurtlarda veya karantina oteli olarak hizmet veren konaklama tesislerinde uygulanabilecek. Karantina otelleri, konaklama ücretleri, bu kişilerin sınır kapılarından transferleri vb. hususlara ilişkin usul ve esaslar valiliklerce belirlenecek ve ilan edilecek.

*Birleşik Krallık, İran, Mısır ve Singapur’dan gelen kişilerden; girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edilecek.

*Diğer ülkelerden gelen kişilerden; en az 14 gün önce aşı yaptırıldığına ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere son 6 ay içinde hastalığın geçirildiğine dair ilgili ülkenin resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz edenlerden, negatif sonuçlu PCR/hızlı antijen testi raporu talep edilmeyecek ve karantina uygulanmayacak.  Aksi durumda, girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu veya girişten azami 48 saat içerisinde yapılmış negatif hızlı antijen test sonucunun ibrazı yeterli görülecek.

*Tüm sınır kapılarımızdan ülkemize giriş yapacak kişiler; varış noktalarında, Sağlık Bakanlığı tarafından örnekleme (sampling) temelinde PCR testine tabi tutulabilecekler. Bu kapsamda, gelen kişilerin test örnekleri alındıktan sonra nihai varış yerlerine gitmelerine izin verilecek. Test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda, Sağlık Bakanlığı Covid-19 rehberi doğrultusunda tedavileri yapılacak. Bu kişiler ile yakın temasta bulundukları kişiler, kendilerinin belirledikleri adreslerde 14 günlük süre ile karantinaya alınacak ve 10. günün sonunda yapılacak PCR test sonuçlarının negatif olması durumunda karantina koşulları sonlandırılacak. Bu kişilerden, delta varyantı taşıdığı tespit edilenlerin karantina koşulları 14. günün sonunda PCR testi negatif sonucuyla sonlandırılacak.

*Dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için uçak-gemi mürettebatı, kilit personel olarak nitelendirilen gemi adamları ve TIR şoförleri, SARS-CoV-2 PCR testi ve karantina uygulamasından muaf tutulacak.

*Sınır kapılarımızdan ülkemize giriş yapacak vatandaşlar

En az 14 gün önce aşı yaptırıldığını ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere, hastalığı son 6 ay içinde geçirdiğini belgeleyenler ile girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporunu ya da girişten azami 48 saat önce yapılmış negatif hızlı antijen test sonucunu ibraz edenlerin ülkemize girişlerine izin verilecek. Belirtilen belge ya da test sonuçlarını ibraz edemeyen vatandaşların ikametlerine gitmelerine, sınır kapılarında PCR testi uygulandıktan sonra izin verilecek ve test sonucu pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyona alınmaları sağlanacak.

*Yurt dışında yaşayan/ikamet eden ve izin veya tatil amacıyla memleketlerine ya da tatil beldelerine gelecek vatandaşlar:

Yaz ayları boyunca yaşanabilecek yoğunlaşma göz önünde bulundurularak, Edirne ve Kırklareli illerimizde bulunan kara ve demiryolu sınır kapılarımızla sınırlı olacak şekilde; belge ya da test sonuçlarını ibraz edemeyen vatandaşlarımızın sınır kapılarından geçişlerine, temel bilgilerini (ülke içerisinde bulunacakları yer/adres bilgisi dahil) içeren bir form doldurularak izin verilecek. Bu vatandaşlar; varış noktalarında, uygulama esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenecek şekilde karantinaya alınacak ve karantina, negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz edene kadar sürdürülecek.

Belirtilen tedbire ilişkin Vali/Kaymakam ve Sınır Kapısı Mülki İdare Amirleri tarafından sınır kapılarında görevli tüm kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli kararlar alınacak.