Son zamanlarda yaptıkları çalışmalarla dikkat çeken Türk kimyagerlerinin değişik alanlarda yaptıkları buluşlar, dünyanın çeşitli ülkelerinden talep alıyor.





Kimya biliminin ülkemizdeki öncülerinden olan Mehmet Ali Kağıtçı, Oktay Sinanoğlu, Remziye Hisar gibi isimlerin izinden yürüyen Türk kimyagerleri, yaptıkları dünya çapında buluşlarla kendilerinden söz ettiriyorlar. Antalya’da çalışmalarını yürüten Kimyager Anıl Yamuk ve Kimya Mühendisi Koray Öztürk’ün karides ve yengeç kabuklarından elde ettikleri kitin ve kitosan maddeleri, tarım ürünlerindeki hastalık ve böcekleri yok ediyor. Bu maddelerden elde edilen bezin de kanı durdurucu özelliği ile kanamalı yaralanmalarda ve özellikle orduda kullanılması planlanıyor.





Tek işlemde temizlik





Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde görevli Tülin Deniz Çiftçi ve beraberindeki kimyagerler ise, atık ve içme sularının temizlenmesi için yeni bir yöntem keşfettiler. Ağır metal ve kirleticileri tek işlemde ortadan kaldıran yöntem, klimalardan egzoz gazı filtrelenmesine kadar birçok sektörde kullanılabilecek.





Buz Yak





Bir diğer önemli buluşa ise, Türkiye’nin farklı bir bölgesinde, Samsun TEKNOPARK’ta imza atıldı. Kimyager Yücel Kaynak, Buz Yak adını verdiği özel formüllü bir granül üretti. Granül, eksi 45 dereceye kadar buz ve karı 20 dakikada çözebiliyor.





Maddeyi atom ve molekül düzeyinde inceleyen, tanımlayan, üretebilen ve değiştirebilen bilim insanlarına Kimyager deniliyor. Kimya Mühendisleri üretim süreçlerine katılacak olan maddelerin daha kullanışlı hale gelmesini sağlarken, Biyokimyacılar ise bütün canlı dokularını inceleyerek bunları oluşturan maddeleri araştırıyorlar. Bu dallarda Türk Bilim Tarihi’ne geçmiş bilim insanları arasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın kimyageri olan Remziye Hisar da var. Hisar aynı zamanda Fransız Sorbonne Üniversitesi’nden mezun olan ilk Türk kadını.





Mehmet Ali Kağıtçı; ‘’Yaşamak için ekmek ne ise, düşünmek için kağıt odur. İkisini de topraklarında yetiştirmeyen milletler, eksikli olur.’’ diyerek İzmit SEKA Kağıt Fabrikasını kuran kimyager. Türkiye’de kağıtçılığın gelişmesinin önünü kesmek isteyenler tarafından teklif edilen komisyonu reddetmesiyle biliniyor. Atatürk tarafından kurulan TED Yenişehir Lisesini birincilikle bitirip, Berkeley Kimya Mühendisliği Bölümünden yine birincilikle mezun olan Oktay Sinanoğlu ise, Moleküler Biyolojinin dünyadaki ilk birkaç profesöründen biri olarak tarihteki yerini almış durumda.





Türk ilaç sanayinin gelişmesinde büyük rol oynayan Nejat Eczacıbaşı, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) kurucuları arasında. Eczacıbaşı’nın bu çalışmaları, Türk Dünyasının ortak bir kimya dili kullanması için yazdığı kitap ve makalelerle tanınan Azerbaycan doğumlu Prof. Dr. Hacali Necefoğlu’nun şu sözleriyle birebir örtüşüyor: ‘’Bilim ve sanat, insan medeniyetini yükseğe kaldıran çift kanattır. Kuş tek kanatla uçamaz. Uçuş, yükseliş her iki kanat aynı kuvvette olduğu zaman gerçekleşebilir.’’





Bütün bu bilim insanlarının başarıları, biyokimya ve biyofizik profesörü Aziz Sancar’ın DNA onarım mekanizmaları konusundaki buluşlarıyla 2015 yılında layık görüldüğü Nobel Kimya Ödülü ile taçlanmıştı.