Restorasyon çalışmalarının başlaması vesilesiyle Akşehir’e gelen ve Belediye Başkanı Salih Akkaya, Başkan Yardımcısı Mevlüt Yiğit, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürü İbrahim Öncel ile birlikte türbede incelemelerde bulunan Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan, Akşehir’i ziyaretinden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğümüzü talimatlandırmıştı. Bizlerin de Vakfiyesine bakarak yaptığımız araştırmalara göre türbenin ilk restorasyon çalışmaları Abdülhamit Han tarafından başlatılıyor, daha sonraki dönemlerde de muhtelif müdahalelerde bulunuluyor.

Biz de bu kapsamda yaptığımız çalışmalardan; Nasreddin Hocamızın, 1476 tarihli bir vakfiyesinin bulunduğunu Osmanlı arşivlerinden görüyoruz. Fatih Sultan Mehmet Han dönemindeki vergi kayıtlarında burada bir medresenin ve bir türbenin yer aldığını, buradaki çalışanların, türbedarın bütün gelirlerini Akşehir merkez ve çevresindeki birtakım taşınmazlarla elde edilen gelirle elde edildiğini görüyoruz.

Bu belgeden birkaç şey çıkarıyoruz; bir tanesi, Hocamızın bir alim olduğu kesinleşiyor. Ayrıyeten kendisinin Akşehir’de ikamet ettiği ve yine Akşehir’de vefat ettiğini anlıyoruz ki, türbedarın varlığı da bunu anlatıyor. Dolayısıyla Akşehir’imizin bu anlamda değer verdiği, kıymet verdiği Akşehir’imiz için önemli bir zatın türbesinin burada olduğunu vakfiyelerden de veri kayıtlarından da anlamış oluyoruz.

Bu vesileyle Nasreddin Hocamızın 2 binin üstünden kitabı olduğunu, değerli bir alim bir zat olduğunu, tüm dünyada kitaplarından derlemelerle birçok bilginin ve fikrin verildiğini biliyoruz. Kendisinin hazır cevap olması, nüktedan olmasının yanında da bir alim olduğunu da belirtmek istiyorum.”

Nasreddin Hoca’nın Akşehir’in en önemli değeri olduğunu söyleyen Başkan Akkaya da; “Türbemizde en son bu şekilde kapsamlı bir restorasyon çalışması 1906 yılında yapılmış. Abdülhamid Han, dönemin valisine bir ödenek göndererek bu restorasyonu yaptırmış. O zamandan sonra küçük çaplı tadilatlar olmuş ama büyük çaplı bir tadilat olmamış. Bizden önce görev yapan Abdülkadir Oğul Başkanımız restorasyon projesini MEVKA Kalkınma Ajansı desteği ile hazırlatmıştı fakat start vermek bugün bizlere nasip oldu. Biz de projede küçük bir tadilat yaparak Kuruldan geçirdik. Hasan Paşa İmaret Camii restorasyonunu da gerçekleştiren Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, Kültür ve Turizm Bakanımıza ve Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı’nın konuşmasında yer verdiği vakfiye ve gelirlerine dair belge örnekleri şöyle:

“Merhûm Mevlana Nasreddin-Allah’ın geniş ve bol rahmeti üzerine olsun.

Yıkılmaya yüz tutan Mübârek Ravzası ve Medresesi için vakfedilen yerler Hacı İbrahim adındaki kişinin kirasındadır.

10 Akçe kira geliri olan Turali Bahçesi, 10 Akçe kira geliri olan Hacı Piri Bağı, 10 Akçe kira geliri olan Musa Oğlu Bağı, 3 Akçe kira geliri olan Yakup Bey elinde bulunan Medrese zemini.”