Bölgenin referans hastanesi olarak kabul edilen Afyon PARKHAYAT Hastanesi’nin Kalp Damar Cerrahisi Merkezi, yine spesifik bir kalp operasyonuna imza attı.





Nefes darlığı ve çabuk yorulma gibi şikayetlerle geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar PARKHAYAT Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğine başvuran genç bir hastanın yapılan muayene ve tetkikleri sonrasında, Ventriküler Septal Defekt (kalp karıncıkları arasındaki delik) ve Atrial Septal Defekt (kalp kulakçıkları arasındaki delik) tespit edildi. Perikard diye bilinen kalbi çevreleyen zar, özel bir işlemden geçirilerek, yapay bir yamaya ihtiyaç kalmadan hastanın kendi dokusu ile tek operasyonla kapatıldı.





Kalbin sol ve sağ boşlukları arasındaki bölmelerde bir delik olduğu durumlarda, kalbin daha yüksek basınçlı olan sol tarafından, daha düşük basınçlı olan sağ tarafına fazla miktarda temiz (oksijenden zengin) kan geçiyor. Böylece daha önce akciğerler tarafından oksijenden zengin hale getirilmiş kan ve temizlenmesi için vücuttan getirilen kirli kan birleşerek akciğerlere tekrar pompalanmış oluyor. Bu şekilde akciğerlere giden kan akımı ve akciğer atardamar kan basıncı artıyor (pulmoner hipertansiyon) ve kalp daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Boşluklar arasındaki deliğin genişliği ile doğrudan ilişkili belirtiler ve çabuk yorulma, nefes darlığı ve çarpıntı gibi kalp yetersizliği bulguları ortaya çıkıyor.





Konjenital kalp hastalıkları denilen doğumsal kalp hastalıkları, erişkin yaşlarda oldukça nadir olarak görülüyor. Konjenital kalp hastalıklarının tedavisinde tanı koyma süreci, ameliyat öncesi hazırlığı, ameliyatı ve ameliyat sonrası yoğun bakım takibi; multidisipliner bir yaklaşım, tecrübe ve özen gerektiriyor. PARKHAYAT Kalp Damar Cerrahisi kliniği, alanında tecrübeli uzman kadrosu ile birçok özel ve zorlu kardiyak cerrahiyi titizlikle gerçekleştiriyor.