MUSTAFA KEMAL’İN VATAN SEVGİSİ

Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Bey kereste ticareti yapıyordu. Annesinin adı Zübeyde Hanım’dı. Her ikisi de vatansever bireylerdi.

Bunu sanırım şöyle düzeltmek gerekiyor ki bütün halk vatanseverdi. Halk sanki bir şey bekliyor gibiydi. Birini, belki küçücük bir kıvılcımı. Zira vatan elden gidiyor, halkı yönetenler kirli pazarlıklar yapıyordu vatan üzerinden.

Mustafa Kemal, Küçük Deha; çocuk yaşlarda olan biteni ve ileride olabilecekleri az çok tahmin edebiliyordu. Bunun üzerine her gün kafa yoran Küçük Deha, eğitimini de bunun üzerine şekillendirdi.
Annesinin isteği üzerine bir mahalle mektebinde okula başladı ancak bir arkadaşının suçunu üstlenmesi üzerine mektepten ayrıldı. Bu, O’nun hiç düşünmeksizin ne kadar lütufkâr olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.

Küçük Deha, Şemsi Efendi İlkokulu’nu bitirdi. Ve sırasıyla Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Manastır Askeri İdadisi ve İstanbul Harp Okulu’ndan Teğmen olarak mezun olan Deha Mustafa Kemal, vatanını korumak için Asker Mustafa Kemal olmuştur. En son Harp Akademisi'nden Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu.

Artık vatanı için canını feda etmeye hazır, donanımını tamamlamış. İleri görüşlü, batılı düşünebilen hatta onlardan daha zeki olduğu tartışılmaz.

Müthiş bir vatansever Deha Mustafa Kemal, batılılara ilk selamını göndermiştir. Bu selam, halkı yöneten çıkar düşkünlerini de muhakkak rahatsız etmiş olacaktır...